Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 19.07.2015.
19:12
b92 A

Niko ne zaslužuje da tako umre: Mislio sam da je ruska propaganda, ali...

Godinu dana od pada malezijskog aviona u istočnoj Ukrajini porodice stradalih putnika i članova posade i dalje se nadaju odgovoru ko je kriv za nesreću.

Reuters
Članovi porodica nastradalih na obeležavanju prve godišnjice od pada

Ruska televizija Raša tudej je posetila porodice žrtava, a njihova svedočenja su objavljena u dokumentarcu posvećenom MH17.

Rodbina pilota srušenog Boinga 777 Vana Amrana se i dalje bori sa posledicama velike traume, a njegova supruga nije bila u mogućnosti da govori jer je posle nesreće mentalno obolela.

- On je bio dobar čovek, dobar brat... Obećao je da će me jednog dana voziti avionom. Želeo je da me odvede u Evropu... Umesto toga, ja sam avionom iz Amsterdama donela njegovo telo - kaže Vanova sestra, Van Lajlatul Mustarah.

Amranova starija sestra Van Aini ističe da je pogibiju pilota najteže podneo njegov sin.

- Nije mogao da prihvati, stalno je govorio da će se njegov otac vratiti kući - kaže Aini.

Oni dodaju da ne krive nikoga za nesreću.

- Ipak, naša vlada ćuti... Samo želimo da znamo da se desilo, nadamo se da će neko doći i reći nam da je crna kutija zabeležila nešto - dodaje Van Lajlatul.

Među onima koji traže odgovore na pitanja o nesreći u kojoj je poginulo 298 ljudi su i inženjeri kompanije “Malezija erlajns“.

- Želimo činjenice, ne propagandu. Želimo da znamo šta se stvarno dogodilo sa MH17. Nešto nije dobro sa tom istragom. Lokalni mediji prate pisanja zapadnih medija - kaže Azahar Zanudin.

Holanđanin Maks van der Verf ističe da je za nedelju dana boravka na mestu nesreće saznao više nego za godinu provedenu pred kompjuterom.

- Možete da proučite ceo svet sedeći, ali najbolje možete da vidite šta se događa kada odete tamo gde treba. Holandija vodi istragu, ali je ona deo NATO, NATO je protiv Rusije, tako da mi nismo nezavisni istražitelji. Istragu treba da vode Ujedinjene nacije - kaže Van der Verf.

Još jedan nezavisni istražitelj, nemački novinar Bili Siks rekao je da je promenio mišljenje u toku istrate.

- Zaista sam mislio da je priča o drugom avionu ruska propaganda. Onda sam otišao u Ukrajinu, razgovarao sa svedocima koji tvrde da su videli vojni avion kako leti u tom regionu. Takođe, kažu da nije bilo tragova BUK raketa. Kada sam stigao na mesto nesreće, shvatio sam da mediji prenose lošu sliku. Govorilo se da je avion rasut u krugu od 50 kilometara, ali nije bilo tako. Postojale su dve gomile krhotina - navodi Siks.

MH17 je oboren pre godinu dana u istočnoj Ukrajini, iznad linije razdvajanja ukrajinskih i proruskih snaga. Istraga se i dalje vodi dok Kijev i zapadne države okrivljuju Moskvu, a Moskva krivicu prebacuje na ukrajinsku vojsku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online