Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 16.07.2015.
06:26
N. Jokić - Vesti A

Otpis duga ili MMF odlazi

U zapletu u vezi s grčkom dužničkom krizom došlo je do zaokreta. Međunarodni monetarni fond (MMF) postavio je ultimatum grčkim poveriocima na čelu sa Nemačkom: "Ili ćete pristati na restrukturiranje duga (što podrazumeva otpisivanje jednog njegovog dela) ili mi izlazimo iz vašeg trećeg paketa kreditne pomoći Grčkoj."

Reuters
Trougao u žaru rasprave: Merkelova, Oland (okrenut leđima) i Cipras

- Drastično pogoršanje održivosti duga ukazuje na potrebu za merama pomoći koje će ići mnogo dalje od onoga što se dosad razmatralo. Zato ponavljamo naš zaključak da je dug Grčke neodrživ i da će zahtevati značajne mere smanjenja - ističe MMF dodajući da će ove godine dostići 200 odsto ukupnog društvenog proizvoda, što je znatno više nego što su poverioci tvrdili u svojim prognozama.

Ultimatum MMF-a grčkim poveriocima imaće brojne političke i finansijske posledice.
Prvo, politički "razvod" Pariza i Berlina mogao bi da bude ozvaničen. Pariz zagovara otpisivanje duga strahujući da bi posle Grčke, Francuska došla na red za finansijsko disciplinovanje koje opasno okreće tamošnje birače ka krajnjoj desnici.

Drugo, na pomolu je potpuno razobličavanje kriminalne pozadine grčke dužničke krize. Naime, kada je 2010. postalo jasno da je Grčka na ivici bankrota, jedan od 24 izvršna direktora MMF-a, Brazilac Nogueira Batista, podneo je izveštaj o nesolventnosti Grčke s predlogom da se deo otpiše, a ostatak reprogramira. Na pritisak nemačke i francuske vlade, tadašnji direktor MMF-a Dominik Stros Kan prekršio je statut ove organizacije koji zabranjuje dodelu kredita platno nesposobnim dužnicima i potpisao zajam Grčkoj od 48 milijardi evra, zbog čega se ovih dana javno pokajao i uputio apel da se greške ne ponavljaju.

Odbijanje da se Grčka proglasi nesolventnom išlo je naruku privatnim bankama koje nisu želele da izgube novac. Čim je MMF dao kredit, a EU prvi paket pomoći, već 2011. godine počela je operacija nacionalizacije grčkog duga: privatne nemačke i francuske banke i druge evropske banke otarasile su se "trulih" grčkih dugova tako što su ih prodale svojim državama.
Kupujući ove dugove za koje se znalo da su neotplativi, države su ih svalile na leđa svojih građana koje niko ništa nije pitao.

Statistika o dugovima

Statistike dovoljno govore: 2009. godine Grčka ne duguje nijedan evro nijednoj državi EU, ali duguje 200 milijardi evra privatnim bankama. U 2014. godini grčka privatnim stranim bankama duguje samo 65 milijardi, ali zato im dug prema državama i javnim institucijama premašuje 200 milijardi evra.

Obmana Merkelove

Nemačka kancelarka Merkel rizikuje politički pad ukoliko prizna da je obmanjivala svoje birače obećavajući im da "nikada neće platiti nijedan evro za Grke" - drugim rečima da će nemački penzijski fondovi nastaviti da zarađuju od dividendi koje im donose kamate od grčkih kredita.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.07.2015. 09:22
Ти смраду, што бришеш коментаре, можеш за ПАЛАМАР да ме повучеш......заједно са оним који те је ангажовао!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online