Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.07.2015.
21:20
S. M. Tomić - Vesti A

Močvarna groblja Nju Orleansa

Groblja Nju Orleansa prava su turistička atrakcija, i po arhitekturi i po pokojnicima koji ovde našli večni počinak, poput vudu kraljice Meri Lavi. Grobovi su ukrašeni raskošnim skulpturama i građevinama pa groblja podsećaju na mala naselja, a često ih zovu gradovima mrtvih. Pošto je grad izgrađen na močvari, koja je ispod nivoa mora, voda ispunjava raku čim je iskopaju, pa se pokojnici mogu smestiti samo u ozidanim grobnicama i mauzolejima iznad zemlje.

Tanjug/AP
Groblje Sent Luis, na kojem možete da poželite i želju...

Najpoznatiji i najstarije gradsko groblje je Sent Luis, osnovano krajem 18. veka, pored nekadašnje pijace robova. Danas ovde vernici dolaze sa darovima na grob vudu sveštenice Meri Lavi da bi zauzvrat dobili njen blagoslov.

Običaj je da se prilikom obilaska groba poželi nešto i ucrtaju tri crtice ili tri znaka iks na nadgrobni kamen. Za ispunjenje želje poželjno je i da se ispred groba ostavi nešto metalnih novčića i ogrlica od šarenih kristala.

Stop za filmadžije

Na groblju Sent Luis su snimljene pojedine scene kultnog filma "Izi Rajder" 1969. godine, ali nakon prikazivanja filma nadbiskupija je donela odluku da ne dopušta više nijednom filmadžiji da snima na grobljima, osim ako su u pitanju dokumentarni i obrazovni filmovi.

Turisti groblja obilaze sa vodičima, jer su mnoga od njih pravi lavirint. Nekad je groblje Sent Luis bilo podeljeno na deo za katolike, za nekatolike i deo za robove. I danas se ovde održi nekolikom ukopa godišnje.

Zbog močvarnog zemljišta 1796. je iskopan odvodni kanal, ali i danas je groblje izloženo poplavama, pa se duž puta stalno nanosi pesak. Rimokatolička biskupija je 1. marta ove godine zatvorila groblje za javne posete, obrazlažući svoju odluku porastom vandalizma, a porodicama pokojnika su obezbeđene propusnice. Međutim, biskupija danas naplaćuje turističkim agencijama 4.500 dolara godišnje ukoliko žele da organizuju grupne posete.

Vudu sveštenica

Verovalo se da Meri Lavi, vudu sveštenica koja je umrla 1881. godine, ima magijske moći. Bila je slobodna crnkinja i katolkinja koja je premostila rasne podele među lokalnom elitom. Imala je 15 dece, uključujući i dva para blizanaca i jedne trojke, koje je rodila nakon što je izvela ritual plodnosti. Svake godine grad organizuje proslavu u njeno ime. Vudu magijom je lečila belesne, predskazivala budućnost, borila se protiv crne magije. Katolička crkva joj je čak dozvolila da obrede održava u dvorištu Sent Luis katedrale. Veruje se da je približila katoličanstvo i religiju robova iz Afrike. Po broju turista njen grob je drugi po posetama turista, odmah posle groba Elvisa Prislija.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online