Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.06.2015.
08:29
B. Božin - Vesti A

Kako je Amerika zloupotrebila borbu protiv terorizma (1): Licenca za torture

U izveštaju o torturama koje primenjuje američka CIA, koji je za nemačko područje publikovao bivši savezni sudija i kontrolor tajnih službi u Bundestagu, Volfgang Nešković, obelodanjene su metode mučenja primenjene u Gvantanamu i u tajnim zatvorima CIA.

wikipedia.org
Odvažni istražitelj: Volfgang Nešković

- Ovaj izveštaj je važan istorijski dokument, jer svako ko želi da zna za šta je sve sposobna SAD, koja sebe naziva pravnom državom, i kako postupa u borbi protiv terorizma - mora da ima ovu knjigu u svojoj biblioteci, izjavio je Nešković Prvom programu nemačke televizije (ARD).

Izveštaj na preko 500 stranica dokumentuje kako je Amerika, posle šoka zbog atentata od 11. septembra, samoj sebi izdala "licencu za teror" i uvela nehumane metode CIA.

Američka senatorka Diane Fajnštajn je predstavila ovaj izveštaj o praktikovanim metodama mučenja, koje je istraživala i pored masovnog otpora u vrhu CIA.

- Dokumenti i zaključci koji iz toga mogu da se izvuku jasno pokazuju da su metode saslušanja moralno, pravno i što se tiče političke kontrole - skrenule na stranputicu. Ova nacija ne sme više nikada da podlegne takvim taktikama - izjavila je gospođa Fajnštajn.

CIA je osumnjičene za terorizam dopremala u bazu - logor Gvantanamo na Kubi, gde je mučenjem i torturama nad zatvorenicima pokušavala da iznudi željene informacije.

- U pravnoj državi važi princip: Cilj ne opravdava sredstvo. To je centralna rečenica verovanja. Mi moramo reći: Mi smo drugačiji nego oni. Ne pobeđujemo teror terorom. To je odlučujuća razlika. Moramo da stojimo iza naših vrednosti - takođe i protiv Amerikanaca. Ako SAD ne osude odgovorne za torture, mora to da učini Nemačka - poručuje Nešković, koji je u odboru Bundestaga radio na slučaju bremenskih talibana.

Ko je Volfgang Nešković?

Reč je o izuzetnoj ličnosti sa nemačke političke scene. Njolfgang-Dragi Njilli Nešković, rođen je 3. juna 1948. godine u Libeku. Otac mu je Srbin, zidar po struci, a majka Nemica, radila je kao šnajderka. U politici je promenio tri stranke (SPD, Zelene i Levicu), da bi od decembra 2012. godine sedeo u Bundestagu kao vanstranački poslanik. Sedam godina je bio u parlamentarnom odboru za kontrolu tajnih službi, a ove godine je bio angažovan kao urednik nemačkog izdanja Izveštaja o mučenjima koje primenjuje CIA. Po struci je pravnik, oženjen je i ima dvoje dece.

Sutra - Kako je Amerika zloupotrebila borbu protiv terorizma (2): Slučaj Murata Kurnaza

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online