Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 29.06.2015.
07:42
Z. Mirković - Vesti A

Ramazan nije mesec primirja

Opasnost od daljih terorističkih napada tokom Ramazana je velika, ocenjuje austrijski ekspert za Bliski istok Karin Knajsl. "Ramazan zasigurno nije mesec primirja. Tokom islamskog posta se naglašava sopstvena snaga", podvukla je ona u izjavi bečkom dnevniku "Kronen cajtung", posle terorističkih akcija u Tunisu, Francuskoj i Kuvajtu.

Tanjug/AP
Džihadista iz Islamske države piše parolu na zidu u Raki

Knajsl je podsetila da je u Iraku od 2005. bilo krvavih napada tokom Ramazana, uvek posle jasnih poziva hodža. Opasnost po Evropu, po njenim rečima je - velika.

- Suočeni smo, kao kod nedavnog ubistva u Francuskoj, sa neprijateljem iz sopstvenih redova. Oni nisu radikalni samo zato što su se priključili terorističkoj organizaciji, već zato što su sami napravili svoj fanatizam - objasnila je Knajsl.

S tim u vezi je ukazala da je jako teško napraviti profil zločinca, kao i kako odlučiti da li se radi o slučaju za psihijatriju ili teroristi. Knajsl je dodala da bi i Alen Rizvanović, koji je svojim džipom usmrtio tri lica i povredio 34 osobe u centru Graca, mogao biti takav "usamljeni vuk".

- Dodatni napad nožem me je uznemirio. Prošle godine, 20. septembra je Islamska država u jednom saopštenju na više jezika naredila da se izvrše napadi nožem ili kolima - ukazala je ona, podsećajući da su takvi napadi već izvršeni u Kadani, Izraelu, Francuskoj.

Prema njenom mišljenju, delo Rizvanovića treba okarakterisati kao teroristički napad.

- Ne uviđam zašto bi napadač u Gracu delovao u afektu tri nedelje posle bračne svađe - istakla je i dodala da je čudno što je policija samo sat i po posle zločina kao motiv navela - "psihozu".

Ona je upozorila da treba računati sa daljim napadima u Francuskoj, ističući da se sada oseća geografska i politička blizina Evrope Bliskom istoku. SAD se povlače, a Evropi ostaju negativne posledice, komentarisala je Knajsl i pozvala građane da budu obazriviji.

Velika Britanija saopštila je da bi militanti mogli da izvrše dodatne napade na turističke centre u Tunisu, posle atentata u kojem je jedan napadač ubio 39 ljudi u Susu. To je bio najveći teroristički napad u novijoj istoriji Tunisa. Među žrtavama je bilo 15 britanskih državljana.

Britanski ministar odbrane Majkl Felon i ministar spoljnih poslova Filip Hemond su u odvojenim tekstovima u dnevnim listovima napisali da je napad u Tunisu pojačao odlučnost Londona da se suprotstavi islamističkom ekstremizmu. Mnogi Britanci prekidaju odmore u Tunisu i vraćaju se kući.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.06.2015. 08:22
Apsolutno nije mesec primirja....A njihova zloglasna filozofija podrazumeva Samo Jedno.....Pokorenje Svega sto nije njihovo!!! To sto vidite Sada...To su oni bez izuzetka Svi do poslednjeg krvolocne ubbice za njihovu pustinjsku filozofiju peddofilsku....E sad to su neoborive cinjenice i nemaju nista uvredljivo u njima, genoicidnu trebe sve i svasta vec hiljade godine.....secu glave-siluju-proteruju i sve u ime njihog ellahe kvazi-stvorenja sa kozijom glavom....Kozija Glava i te tako svi satanisti i vjeruju u zivot "
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online