Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 06.06.2015.
17:44
Tanjug A

Merkelova objasnila zašto Rusiji nije mesto u G7

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da se Rusija proteklih godina sigurno nije "približila predstavama" koje su zajedničke za Grupu sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7).

Reuters
Ruski predsednik nije dobrodošao: Velika "sedmorka"

- Kada je Rusija primljena, mislilo se da možda ipak ima više toga zajedničkog, upravo s obzirom na njen trud u oblasti odbrane, mislim pritom na partnerstvo NATO i Rusije - rekla je Merkelova u intervjuu za "Dojče vele" uoči samita G7, odgovarajući na pitanje da li Rusija pripada "toj zajednici vrednosti".

Merkelova je kazala da, međutim, Rusija ostaje važan partner u drugim formatima - Normandijskom u kom predstavnici Nemačke, Francuske, Ukrajine i Rusije diskutuju o krizi u Ukrajini, kao i u Grupi P5+1 (pet stalnih članica Saveta bezbednosti i Nemačka) koja razgovara o iranskom nuklearnom programu.

- I kod traženja rešenja za sirijski građanski rat hoćemo i moramo da uključimo Rusiju. Rusija nam je potrebna. Želim samo da podsetim: uklanjanje hemijskog oružja iz Sirije uspelo je samo uz pomoć Rusije. Dakle, mi ćemo takođe razgovarati o tome u šta ćemo uključiti i Rusiju - rekla je nemačka kancelarka.

Da li je grupa 7 prevaziđena?

Na pitanje da li je G7 još u skladu sa vremenom, budući da bi trebalo da okuplja ekonomski najače zemlje a ako se pogleda Italija, Francuska i Kanada, to više nije tačno, Merkelova je rekla da Grupa okuplja demokratske države koje dele iste vrednosti i da su to države "koje su uprkos svemu i ekonomski još uvek vrlo važne".

- Ali, potreban nam je komplementarno i format G-20. Tu su zemlje s potpuno različitim društvenim sistemima, ali zaista velike ekonomske sile. Međutim, G-7 je slobodnija, intenzivnija razmena mišljenja, osim toga, određena državnim porecima koji su demokratski - dodala je ona.

Na konstataciju novinara da se od samita u Nemačkoj mnogo očekuje, Merkelova je rekla da je važno da sedam šefova država razgovaraju, i to o važnim temama, da bi se znalo gde postoje razlike, a gde zajednički stavovi.

- Mislim bi bilo dobro kada bismo nešto konkretnije odgovore dobili upravo na pitanje: Kako ubuduće reagovati na epidemije i pandemije - navela je nemačka kancelarka, dodajući da međunarodna zajednica nije dobro reagovala kada je izbila ebola i aktivirala se prekasno i delovala nejedinstveno.

Veliki ekonomski problemi

Posle novinarske konstatacije o pojavi krize evra, arapskog proleća, rata u Siriji, terora "Islamske države" i krize u Ukrajini, Merkelova je osvrćući se na samit Grupe osam (G-8) u kojoj je uz "sedmorku" i Rusija, održan pre osam godina, takođe, u Nemačkoj, kazala da se u međuvremenu dogodila velika međunarodna finansijska i ekonomska kriza koja je mnogo toga promenila.

- Globalna ekonomska situacija danas je obeležena politikom vrlo niskih kamata. Time je delimično sigurno podstaknut i privredni rast, ali mi ćemo se, takođe, naći pred zadatkom kako da opet izađemo iz toga. U međuvremenu, imamo puno bolje regulisanje banaka - kazala je nemačka kancelarka vlade.

Na pitanje da li Grčka trenutno baca u drugi plan sve druge velike ekonomske probleme, Merkelova je rekla da ne veruje.

- Naravno da ćemo u kontekstu svetske ekonomije razgovarati i o situaciji u evrozoni. I sigurno ćemo razgovarati o tome koje smo probleme rešili. Moći ćemo da kažemo da je Irska, koja je isto imala program štednje, danas zemlja s najvećim rastom, da ekonomije u Portugalu i Španiji rastu. A onda ćemo razgovarati i o Grčkoj. Ali, to zaista nije glavna tema - rekla je nemačka kancelarka.

Prema rečima Merkelove, postoji određeni kontinuitet tema "kojima se bavimo na G-7 ili smo se bavili na G-8" a svako ima svoja tematska težišta, dok je Nemačkoj pitanje zaštite klime uvek bilo i jeste i dalje važno.

- Tu su i nove teme, na primer zdravlje - kazala je nemačka kancelarka za "Dojče vele", izražavajući zadovoljstvo zbog toga što će Nemačka biti domaćin samita.

POVEZANE VESTI

Subota 06.06.2015. 18:28
Babac Meri drži čas lepog ponašanja i bontona u koji se zaista Rusija ne uklapa-Rusija ne prihvata faššističku doktrinu i prljaave igre.
Subota 06.06.2015. 18:34
G7 најразвијене земље . У чему су најразвијеније ??? У пљачкама , окупацијама , дрогираши , секташи , лопови итд .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online