Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 12.05.2015.
09:28
sputniknews.com A

Američki superavion - najskuplja greška na svetu

Američki program da se izgradi F-35 lajtning II, najnapredniji višenamenski borbeni avion, nailazio je na prepreku za preprekom sa odlaganjima i prekoračenjima budžeta koje bi ga mogle pretvoriti u najskuplji neuspeli poduhvat na svetu.

Twitter/UK Defence Journal ‏
Sve glasnije procene da je projekat F35 II besmislen

F-35 kompanije "Lokid Martin“ trebalo je da bude „centralna tačka za definisanje isplative nove generacije lovaca koje bi koristila Mornarica, Vazduhoplovstvo, Marinci i saveznici“.

Međutim, cena koja mu je rasla vrtoglavom brzinom, kao i probijanje rokova, uz potrebe da se naprave krupne modifikacije motora, nakon što se prošle godine zapalio, uzrokovale su da mnogi komentatori iznesu stav da on nikada neće opravdati očekivanja. U Britaniji neki stariji odbrambeni eksperti ovaj projekat odbacuju kao "besmislen“.

Devet zemalja-partnera u projektu F-35 su Sjedinjene Američke Države, Australija, Kanada, Danska, Italija, Holandija, Norveška, Turska i Velika Britanija. Dobavljači iz svake od ovih država konstruišu komponente F-35 za sve letelice, ne samo one koje su namenjene njihovim zemljama. Međutim, Džon Maršal, iz trusta mozgova "Difens sinergija“, rekao je za britanski list "Indipendent“ da je ta letelica izuzetno skupa, tehnički i operativno falična i da je mala verovatnoća da će dostići potpuno i zadovoljavajuće operativno stanje u narednih nekoliko godina.

Skuplja dara nego mera

Ukupni troškovi programa  F-35 povećani su sa 233 milijarde 2001. godine na 391 milijardu, što, prema nedavno objavljenom izveštaju, ovaj projekat čini "najskupljom i najambicioznijom akvizicijom“ Ministarstva odbrane SAD.

Bilo je planirano da avioni F-35 budu raspoređeni na britanskim nosačima aviona tipa „Kraljica Elizabeta“, koji su trenutno u fazi izgradnje, ali će zbog kašnjenja projekta ovi brodovi u službu ući bez aviona. Velika Britanija trenutno poseduje tri letelice, koje su na testiranjima u SAD, naručila je pet letelica, a planira da kupi još 10, što će rezultirati ogromnim računom za samo 18 aviona.

- Čovek bi mogao da pomisli da je minimalna porudžbina koju moraju da imaju do 2020. približno 48 letelica, ali siguran sam da se Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo nada da će biti još porudžbina, pošto je predviđeno da F-35 zameni 'tornado‛“- rekao je bivši prvi morski lord admiral Lord Vest.

Bivši ministar oružanih snaga Velike Britanije Nik Harvi rekao je za „Indipendent“ da „nije bilo teoretske šanse“ da F-35 bude spreman za borbu do 2018.

- Ne sećam se da sam čuo bilo kakve nagoveštaje da će ove naprave moći da se koriste u borbi pre 2020. godine. Može se argumentovano tvrditi da je ovo odavno bio jedan od najskupljih neuspelih vojnih poduhvata u istoriji“, rekao je Harvi.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.05.2015. 10:38
Боље да ништа нису дирали нити мењали у дизајну руског Јак-41(с краја осамдесетих) од којег ово чудо потиче :) Сада би имали савршено функционални апарат.
Utorak 12.05.2015. 12:05
Ameri kupite sebi od Rusa prave eroplane da se ne blamirate više.
Utorak 12.05.2015. 11:26
Ni raptor nije Bog zna šta, komarci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online