Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 12.05.2015.
08:49
Tanjug A

Keri došao u Rusiju da Putinu jasno stavi do znanja američke stavove

Američki državni sekretar Džon Keri sastaće se danas sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejom Lavrovom u Sočiju, ruskom odmaralištu na Crnom moru.

Tanjug/AP
Došao da objasni neke stvari: Džon Keri

To je prvi put da Keri putuje u zvaničnu posetu Rusiji od početka krize na istoku Ukrajine, koja je značajno pogoršala odnose Moskve i Zapada, odnosno druga poseta otkad je stupio na dužnost šefa diplomatije SAD, prenele su agencije.

U saopštenju Stejt Departmenta se navodi da će na sastanku u Sočiju, gde Putin provodi ovu nedelju u svojoj rezidenciji, Keri sa ruskim predsednikom razgovarati o aktuelnim temama poput Irana, Sirije i Ukrajine.

"Ova poseta je deo aktuelnih napora da se održe direktne linije komunikacije sa visokim ruskim zvaničnicima i da se obezbedi da se američki stavovi daju jasno do znanja", istakla je portparol Stejt Dipartmenta Meri Harf, preneo je AP.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je nadu da će današnja poseta Kerija Rusiji doprineti poboljšanju odnosa sa SAD, dodajući ipak da bi saradnja trebalo da se bazira na jednakim pravima.

"U dijalogu sa SAD smo više puta istakli da smo otvoreni za saradnju koja se temelji na jednakim pravima, nemešanju u unutrašnje poslove druge zemlje i neophodno postovanje za ruske interese, pri čemu u potpunosti odbacujemo pokušaje da se na nas vrši pritisak", navedeno je u saopštenju.  

Rusko Ministarstvo je dodalo i da se nada da će "poseta američkog državnog sekretara Kerija doprineti unapređenju bilateralnih odnosa, na čemu u velikoj meri počiva globalna stabilnost".

Za popravljanje odnosa biće potrebne decenije

Reuters/Pool
Kriza u Ukrajini je tačka previranaj odnosa dve supersile: Sergej Lavrov i Džon Keri

Ruska novinska agencija Interfaks prenela je izjavu neimenovanog izvora da će za "popravljanje" odnosa između Rusije i Sjedinjenih Ameičkih Država biti potrebne decenije, preneo je AFP.

Neimenovani izvor je rekao da Moska očekuje od Vašingtona da bude konstruktivniji u rešavanju  ukrajinskog problema i da natera Kijev na direktan dijalog sa predstavnicima Donjecka i Luganska.

On je rekao i da će Moskva zatražiti od Vašingtona da ne snabdeva Kijev oružjem, nazvavši to  "glavnim pitanjem".

Kerijeva poseta dolazi u trenutku nakon što predsendik SAD Barak Obama nije prisustvovao proslavi 70. godišnjice pobede nad nacistickom Nemačkom u Moskvi, što su analtičari širom sveta objasnili kao vid "kazne" zbog pozicije Rusije prema Ukrajinskom problemu.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.05.2015. 10:05
Vladimire daj tom Keriju da popije kafu, saslusaj ga a onda ga sutni kroz vrata nogom u guzicu.
Utorak 12.05.2015. 09:52
Дошао да моли за опрост грехова.
Utorak 12.05.2015. 16:43
Šta ovaj čoban zna.On će razgovarati.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online