Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.04.2015.
08:12
S. J. - Vesti A

Ko će vaditi ljude iz mora?

Visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš rekao je da nedavna nesreća migranata na Mediteranu u kojoj je 800 ljudi izgubilo život pokazuje potrebu za koordiniranim spasilačkim operacijama. Po Guterešu, tragedija migranata koji su na pretrpanom brodu krenuli iz Libije "potvrđuje koliko je hitno potrebno uspostaviti pojačane operacije spasavanja na moru".

Italijani gube bitku sa sve većim prilivom imigranata sa Mediterana

- Naša sposobnost za takve akcije na pučini morala bi da bude garantovana, pošto aktuelna situacija predstavlja ogromnu tragediju - kazao je on na skupu Organizacije Američkih Država u Vašingtonu.

Prema onima koji se bave krijumčarenjem ljudi, moramo zauzeti veoma oštar kurs jer oni krše ljudska prava, dodao je Gutereš.

Ova poruka visokog funkcionera Ujedinjenih nacija očito je bila namenjena Evropskoj uniji, čiji su lideri juče popodne u Briselu razmatrali moguća rešenja, između ostalih i ono sa pokretanjem vojne operacije protiv trgovaca migrantima u Libiji, za koje se smatra da su odgovorni za smrt oko 2.000 afričkih izbeglica tokom ove godine u vodama Sredozemnog mora.

U Nacrtu dokumenta predviđa se, između ostalog i "obavezivanje evropskih lidera da preduzmu sistematske akcije na identifikovanju, lociranju i uništavanju brodova, pre nego što plovila iskoriste trgovci ljudima (migrantima)". Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvana je da odmah počne pripreme za moguću bezbednosnu operaciju i odbrambenu politiku u tom smislu, a u skladu sa međunarodnim pravom, dodaje se u pomenutom Nacrtu.

Ubijaćete i nedužne ribare"!

Libijska grupacija koja pod kontrolom drži glavni grad Tripoli saopštila je juče da će se suprotstaviti svakom jednostranom potezu EU da napada lokacije koje koriste trgovci ljudima i od evropskog bloka zatražila da bude konsultovana povodom rešavanje krize sa migrantima.

Muhamed el Girani, ministar spoljnih poslova ove grupacije samozvanaca, koja je rival međunarodno priznatoj libijskoj vladi, izjavio je da su oni u više navrata nudili pomoć u rešavanju problema sa migrantima koji napuštaju tu zemlju, ali da su njihovi predlozi ignorisani.

- Ne možete samo doneti odluku o napadu. Ako napadnete određenu lokaciju, kako ćete znati da nije pogođena pogrešna osoba, nedužni ribar? Da li Evropa ima hiruršku preciznost? Mi kažemo da to treba da učinimo zajedno - rekao je Girani listu "Tajms of Malta".

On je naglasio da će svaki jednostrani potez naići na otpor, ali nije naveo druge detalje. Njegovi komentari ukazuju na izazove sa kojima se suočavaju ministri EU, koji rade na pronalaženju načina za smanjenje broja migranata.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online