Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 08.04.2015.
19:42
B92 A

Rus želi da mu glavu presade na novo telo

Valerij Spiridonov iz Rusije se nada da bi već sledeće godine mogao da dobije novo telo.

youtube/TomoWorld
Doktora Kanavera mnogi nazivaju ludakom

Naime, on se dobrovoljno javio da bude prvi pacijent kojem će kontroverzni italijanski hirurg Serđo Kanavero izvršiti transplantaciju glave. Rus, koji boluje od Werdnig-Hofmanove bolesti zbog čega su mu atrofirali mišići i zbog čega je prikovan za kolica, kaže da je njegova odluka konačna.
 

- Ne planiram da se predomislim - rekao je za Daily Mail.

Informatičar kaže da želi pre smrti iskoristiti priliku da ima novo telo. Sve mu je gore, transplantacija jedina nada

- Da li me je strah? Naravno. Ali nije samo strašno, uz to je i jako zanimljivo - rekao je mladić koji kaže da nema baš puno opcija.

- Ako ne pokušam ovo, moja sudbina će biti jako tužna. Svake godine moje stanje je sve gore - dodao je.

Jedina nada za život

Spiridonu je ovo jedina nada za život jer je već poživeo duže nego što je prosek za oboljele od Werdnig-Hofmanove bolesti. Spiridonov se sa doktorom Kanaverom još nije upoznao uživo, ali komuniciraju preko interneta. Hirurg veruje u svoj uspeh. Iako ga drugi doktori nazivaju ludakom, Kanavero je entuzijastičan i veruje da operaciju može uspešno da izvede jer je tehnologija dovoljno napredovala.

Kanavero namerava da Spiridonovu glavu presadi na telo zdravog donora. Telo na koje će biti presađena Spiridonova glava biće od donora čije je telo zdravo, ali su otkazale sve moždane funkcije. Glava će biti pričvršćena za telo pomoću supstance slične lepku - polietilen glikol, koju dr Kanavero naziva "magičnom supstancom". Mišići i arterije biće zašiveni, pre nego što se pacijent dovede u veštačku komu na četiri nedelje, kako bi glava i telo srasli.

Kada i ako se probudi, pretpostavlja se da će Valerij moći da kontroliše pokrete novog tela. Međutim, moraće da pije i jake lekove kako mu glava ne bi odbila telo kao što se ponekad događa s pacijentima kojima je izvršena transplantacija nekih organa

Još nije skupljeno dovoljno sredstava

Italijanski hirurg još nije skupio dovoljno sredstava za ovaj poduhvat, a ni osoblja. Procenjuje da mu je potreban tim od 150 doktora i ostalog medicinskog osoblja kako bi uspešno obavio operaciju koja će trajati 36 sati i koštaće oko 7.5 miliona funti.

- Sad jedva kontrolišem svoje telo. Treba mi pomoć svakog dana, svake minute. Sada imam 30 godina, iako ljudi s ovom bolešću retko dožive dvadesetu - rekao je Valerij.

- Shvatam opasnosti ove operacije. Ima ih puno. Ne možemo ni zamisliti šta sve može poći po zlu. Bojim se da neću doživeti da vidim da to pokušaju na nekome drugome - kaže Valerij kojeg porodica podržava u njegovoj nameri.

Serđo Kanavero se nada da će njegova metoda pomoći ljudima poput Valerija.

Serđo već dugo istražuje transplantaciju glave o kojoj su pisali mnogi naučnici, ali još niko to nije pokušao na čoveku. Prva žrtva takve operacije bio je majmun još 1970. godine, ali je on uginuo nakon devet dana jer telo nije prihvatilo novu glavu.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.04.2015. 21:31
Оћу и ја да ми пресаду гљаву, да ми туре неку љепшу. Маике децу пљаше с мене, кажу да сам Караконџуља.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online