Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.04.2015.
12:19 >> 15:32h
Tanjug A

"Sporazum s Iranom preti opstanku Izraela"

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu osudio je jutros okvirni sporazum koji su svetske sile postigle sa Iranom, čime je stao na suprotnu stranu od SAD i ostalih bliskih saveznika.

Reuters
Strah od Irana: Benjamni Netanijahu

Uži sastav izraelske vlade, zadužen za bezbednost, ujedinjen je u svom protivljenju okvirnom sporazumu postignutom između svetskih sila i Irana, saopštio je kabinet premijera Benjamina Netanijahua, nakon specijalnog sastanka.

Netanijahu, koji je sve vreme oštro kritikovao nuklearne pregovore s Iranom, izrazio je "snažno protivljenje" sporazumu o kome su svetske sile pregovorale s tom zemljom u Lozani, u telefonskom pozivu predsedniku SAD Baraku Obami.

- Sporazum zasnovan na tom okviru će pretiti opstanku Izraela - rekao je on.

Međutim, sporazum je pozdravljen širom sveta i Netanijahuu neće biti lako da okupi protivnike takvom dokumentu pre nego što bude sklopljen konačno do kraja juna. On najviše  može da računa na republikance u američkom Kongresu, komentariše Asošijeted pres.

Izraelski lider veruje da Iran pokušava da napravi nuklearnu bombu, a njegovu zabrinutost delio je veći deo sveta. Netanijahu smatra nuklearno naoružani Iran pretnjom po samu egzistenciju Izraela, jer su iranski lideri pozivali na uništenje jevrejske države i ta zemlja podržava neprijateljske militantne grupe u regionu, a takođe razvija dugometne balističke rakete. 

Okvirnim sporazumom predviđa se sistem ograničenja i inspekcija iranskih nuklearnih postrojenja, ali se ne ispunjavaju izraelski zahtevi da se taj program razmontira. Netanijahu smatra da se Iranu ne može verovati i da će s obzirom da će određena postrojenja ostati netaknuta biti u stanju da napravi bombu.         

- Takav sporazum neće blokrati put Irana do bombe. On će ga utrti - rekao je Netanijahu.

Juval Stajnic, ministar zadužen za strateška pitanja, koji nadzire iranski nuklearni program, najavio je da će Izrael i dalje nastojati  da se od sporazuma odustane ili da se bar poboljša dok se pregovora o konačnom dokumentu.       

Joel Guzanski, bivši iranski analitičar u kabinetu izraelskog premijera, rekao je da  okvirni sporazum menja pravila igre. Sporazum je započeo proces "u kome će Iran prestati da bude parija" i "Izrael će morati da sagleda kako da Iran proverava sam i da se ne oslanja na međunarodnu zajednicu". Ključni faktor, rekao je on, je kako će arapske zemlje, koje dele izraelsku zabrinutost o Iranu, reagovati.

- Izrael će morati da sarađuje i razgovara s njima o zajedničkom strahu od Irana - rekao je Guzanski.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online