Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.03.2015.
20:11
Tanjug A

Šta su se dogovorili Merkelova i Cipras?

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja se srela sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, izjavila je da Berlin želi jaku Grčku i da se raduje što je sa gostom iz Atine, koji je obećao sveobuhvatne reforme, imala priliku da razgovara o dužničkoj krizi i bilateralnim odnosima.

Tanjug/AP
Siže: Berlin želi jaku Grčku, a Cipras obećao reforme

Cipras je obećao "sveobuhvatne strukturne reforme" i dodao da je potrebno da se stvori jedan novi "politickci miks", kako bi se kriza prevazišla. On smatra da problemi nisu samo grčki, već evropski.   

- Mi želimo da Grčka bude jaka i da se nezaposlenost smanji, naročito među mladima - izjavila je Merkel i dodala da Nemačka nije ta koja će odlučivati da li je grčki reformski program dobar ili nije. Ona je navela da je važno da se zna koje reforme će Grčka sprovoditi i da ekonomski faktori odgovaraju i ukazala na potrebu jedne funkcionalne uprave u Grčkoj.

Nemačka kancelarka je posebno istakla da je poverenje u radu važno, dok je Cipras naglasio da je nužno da se nađe put kompromisa i dijaloga.

Grčka i Nemačka, to su srca dva...

I Cipras i Merkelova su naglasili dobre odnose između dve zemlje.

Cipras je rekao da program za rešenje dužničke krize u Grčkoj, koja traje pet godina, nije bio uspešan i da je došlo do socijalnih problema i povećanja zaduženosti. On je ukazao da je potrebno bolje razumevanje i naglasio probleme svoje zemlje.

- Zajednički cilj je da se strukturne reforme sprovedu - rekao je Cipras.

U vezi sa grčkim potraživanjem ratne odštete od Nemaca, pričinjene za vreme Drugog svetskog rata, Cipras je rekao da se tu pre svega ne radi o materijalnom, već o moralnom pitanje.

U centru današnjeg susreta Merkelove i Ciprasa u Kancelarskoj službi u Berlinu bili su nepsorazumu u vezi sa reformskom politikom Grčke, ukazuju mediji, povodom ovog susreta, do koga je došlo tek 57 dana po izboru nove grčke vlade.

Kada je reč o nemačko-grčkim odnosima, današnje pisanje medija o tome da je u Grčkoj prosečna penzija 960 evra, što je 63 odsto od tamošnje prosečne zarade, a Nemačkoj između 734 evra i 896 evra, izazvala je veliko interesovanje.

Cipras ostaje i sutra u Berlinu gde će se sastati sa predstavnicima drugih partija, između ostalih i partije levice, nastale spajanjem naslednika bivsisih istočno-nemačkih komunista i WASG stranke, najavljuju mediji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online