Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 19.03.2015.
07:36
O. Ikodinović - Vesti A

Moskva slavi ruski Krim

Krim, Sevastopolj i cela Rusija juče su svečano proslavili prvu godišnjicu istorijskog ujedinjenja ruskih zemalja. Većina Rusa pozdravila je otcepljenje poluostrva od Ukrajine i povratak Rusiji kao ispravljanje istorijske nepravde.

Reuters
Ruski padobranci na proslavi u Stavropolju

Istovremeno, ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk naložio je tužilaštvu zemlje da započne sudski proces protiv Rusije zbog odgovornosti za agresiju protiv Ukrajine i otimanje Krima.

On je takođe naredio da se Haškom tribunalu pošalje na razmatranje i dokumentarni film "Krim - Put u Otadžbinu", u kojem Vladimir Putin detaljno govori o tome kako je izvedena operacija o vraćanju tog poluostrva u sastav Rusije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije želeo da komentariše inicijativu ukrajinskog premijera, a ruski predsednik je film ocenio kao "veoma dobar".

Uprkos tome što je "krimsko proleće" pogoršalo odnose Moskve i Zapada, koji su pali na najniže grane još od perioda Hladnog rata, Putinova popularnost u zemlji vrtoglavo raste, obarajući sve rekorde.

Njega danas podržava čak 86 odsto Rusa. Mnogi Rusi prisajedinjenje Krima smatraju opravdanim povratkom te teritorije, koju je tadašnji sovjetski lider Ukrajinac Nikita Hruščov predao Ukrajini 1954. godine.

Godišnjica od potpisivanja Sporazuma o prisajedinjenju Krima Rusiji obeležena je brojnim svečanostima, koncertima i vatrometima u svim regionima zemlje. Čak ni snažno nevreme i jak sneg na Krimu nisu pokvarili slavljeničko raspoloženje žitelja poluostrva.

U Sevastopolju je proslava počela maršom vojnika Crnomorske flote, slavilo se i u centru Moskve, u blizini Kremlja, Vladivostoku.

Dnevni raspored ruskog predsednika bio je zgusnut, a prema ranijim najavama, planirano je i da Putin održi sastanke u Moskvi sa krimskim liderima na temu razvoja tog regiona.

Olovka za hit izložbu

Olovka kojom je Putin, pre godinu dana, potpisao Sporazum o prisajedinjenju Krima Rusiji, postala je hit izložbe "Krim: istorija povratka", na kojoj je izloženo oko 450 eksponata. Zapad i Kijev upozoravaju da nikad neće priznati aneksiju Krima. Predsednik Ukrajine Petro Porošenko i kijevske vlasti više puta su ponovile da će "Krim ponovo biti ukrajinski".

Putin je na jučerašnji dan sa krimskim premijerom Sergejem Aksijonovim potpisao ugovor kojim se crnomorski region Krima priznaje kao ruska teritorija nakon što je više od 97 odsto Krimljana glasalo za pridruživanje Rusiji na spornom referendumu održanom 16. marta 2014. godine.

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.03.2015. 08:14
Krim se napokon poslije 60 godina vratio Majci Rusiji, gdje je uvijek i pripadao !
Četvrtak 19.03.2015. 07:46
u to ime živeli!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online