Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Nedelja 15.03.2015.
09:39
Tanjug A

Ukrajina ima novi problem: Zakarpatje traži autonomiju

Zakarpatski Rusini odlučili su na Kongresu da dijalogom, a ne konfrontacijom sa Kijevom traže da budu priznati kao narodnost i dobiju autonomiju, javile su ruske agencije, pozivajući se na lidera zakarpatskih Rusina Pjotra Gecka.

russia-ukraine-travel.com
Užgorod, sedište Zakarpatja, na samoj granici sa Slovačkom

- Odluke Kongresa imaju za cilj zahtev da se Rusini priznaju kao narodnost i da se ispune rezultati referenduma iz 1991. godine o autonomiji putem dijaloga sa Kijevom. Toga ranije nije bilo. Sada je orijentacija na dijalogu, a ne na konfrontaciji - rekao je Gecko.

Organizacije koje su učestvovale na Kongresu naložile su formiranje Koordinacionog saveta rusinskih organizacija Zakarpatja. Druga sednica Saveta treba da bude održana najkasnije 10. aprila, navodi ruska agencija pozivajući se na "Ukrajinsku pravdu".

U saopštenju posle Kongresa navodi se da je na referendumima 1991. godine približno 80 odsto žitelja Zakarpatja "faktički glasalo za davanje autonomnog statusa regionu".

Ruski mediji podsećaju da su Rusini malobrojni istočnoslovenski narod, čiji znatan deo živi u Zakarpatskoj (Transkarpatskoj) oblasti na zapadu Ukrajine. Do 1918. godine ta teritorija, čiji je administrativni centar Užgorod, bila je u sastavu Austro-Ugarske, a između svetskih ratova i Čehoslovačke, da bi posle Drugog svetskog rata postala deo sovjetske Ukrajine.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.03.2015. 09:44
Хеј Славени, јоште живи Ријеч (дух) наших дједова Док за народ срце бије Њихових синова Живи, живи дух славенски Живјет ће вјеков'ма Залуд пријети понор пакла Залуд ватра грома Нек се сада и над нама Буром све разнесе Стијена пуца, дуб се лама Земља нек се тресе Ми стојимо постојано Кано клисурине Проклет био издајица Своје домовине!
Nedelja 15.03.2015. 10:01
Русини,Украјинци,Белоруси!?Ма све су то народи који су потекли од Руса.Свим Словенима некада је заједничко име било Сораби,Себри,Сибри,Срби,у зависности како их је ко звао.Божија је воља да смо само Ми и Лужички Срби задржали право име.
Nedelja 15.03.2015. 11:35
Nažalost to je prava istina : slovenski svet mora da se uništava i da se razjedinjava jer bi postao prva sila u istoriji čovečanstva. Nije samo biti najbrojniji kao kinezi i indijci. Sloveni su čuveni za njihovu neuporedljivu borbenost. Profesori linguisti iz francuskog instituta "College de France" , u 19om veku su došli do zaključka da su srbi najstariji slovenski narod i da govore jezik najbližeg proto-slovenskog. Takođe smatraju da je reč "Rusija = Россија = Rasija = Ras (Raška) , Сибир = Sibir = Srbija , i milijon drugih primeraka, ne samo u slovenskom svetu nego i germanskom gde su tu stari srbi vladali : Berlin = Berlo (drvengrad na staro slovenskom) , Nuremberg = Nur-bereg , Graz = Grad .... Kada se kaže "Srbija do Tokija" , sa jedne strane nije lažno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online