Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.03.2015.
00:13
Vesti A

Sidnej i Melburn skuplji od Njujorka

Sidnej i Melburn ponovo su među deset najskupljih gradova na svetu. Ukoliko je njihovim stanovnicima za utehu - dva grada su po skupoći na petom, odnosno šestom mestu, a pre njih su Singapur (prvo mesto), a zatim slede Pariz, Oslo i Cirih.

www.solosfondi.com
Ponovo u vrhu nepopularne svetske liste: Sidnej je jedan od najskupljih gradova na svetu

Ni u doglednoj budućnosti nema šanse da se ovde jeftinije živi jer su uzroci ovakvog stanja dugoročni. Pre svega je reč o neprekidnom rastu troškova života, kao i, sve donedavno, jačanju australijskog dolara, kako navodi najnoviji izveštaj.

Deset najskupljih

1. Singapur
2. Pariz
3. Oslo
4. Cirih
5. Sidnej
6. Melburn
7. Ženeva
8. Kopenhagen
9. Hongkong
10. Seul (J. Koreja)

Očigledno, stanje je tako promenjeno da je čak jedan Njujork, nekada simbol skupoće, danas tek na desetom mestu. Pre svega deset godina, i Sidnej i Melburn bili su jeftiniji od Velike jabuke.

Singapur je siguran na prvom mestu - a najviše pozitivnih poena izgubio je zbog visokih cena automobila, skupog javnog prevoza i visokih cena u trgovini. Sve u svemu, pet gradova proglašenih za najskuplje u 2013, ostali su to i prošle godine.

Ako se uporede Sidnej i Melburn, u prestonici NSNj, recimo, kilogram hleba košta u proseku 6,34, a u Melburnu 5,40 dolara. Godinu dana ranije, hleb je u Sidneju koštao 5,95, a u Melburnu 5,67 dolara.

Prosečna cena flaše vina u Sidneju je prošle godine bila 30,22, a Melburnu 29,83 dolara. Godinu ranije - vino je u ovim gradovima bilo 28,88, odnosno 28,50 dolara.

U Sidneju, prosečna cena litra benzina bila je u Sidneju 1,83 dolara, a u Melburnu 1,82 dolara. Godinu pre u oba grada benzin je bio 1,73 dolara.

Deset najjeftinijih

1. Karači (Pakistan)
2. Bangalore (Indija)
3. Karakas (Venecuela)
4. Mumbai (Indija)
5. Čenai (Indija)
6. Nju Delhi (Indija)
7. Teheran (Iran)
8. Damask (Sirija)
9. Katmandu (Nepal)
10. Alžir (Alžir)

Kada je reč o najjeftinijim gradovima na svetu - na prvom mestu su zajedno Karači u Pakistanu i Bangalore i Indiji.

Zanimljivo je da je Azija u isto vreme i mesto sa nekim od najskupljih gradova na svetu, ali i s brojnim gradovima veoma jeftinim za stanovanje. U jeftinoći prednjači indijski potkontinent.

Sidnej predvodi, u odnosu na ostale velike gradove, u cenama troškova domaćinstva, kao što su internet, telefon, snabdevanje strujom, plinom, vodom. I kada je reč o odeći, čitava Australija je skuplja nego drugde, a naročito ako se kupuje u prestonici NSW.

Cene kuća su, zaključuju ekonomisti, u Australiji neverovatno visoke. Tako je organizacija Biznis insajder pronašla deset dvoraca u Evropi koji se prodaju za milion dolara, što je - prosečna cena trosobne kuće u Sidneju.

Sidnej i Melburn su, takođe, na vrhu po skupoći kada je reč o zakupu trgovinskog prostora u njihovim glavnim ulicama.

Istraživanje na pet kontinenata

Istraživanje je obuhvatilo 133 grada sa pet kontinenata. U njima je upoređivano 400 cena 160 proizvoda i usluga, uključujući stanovanje, transport, hranu, odeću, uređaje za domaćinstva i razonodu.

POVEZANE VESTI

AUSTRALIJA Morava spaja braću
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online