Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Ponedeljak 09.03.2015.
16:20
sputniknews.com A

Merkelova podržava stvaranje Evropske armije

Iz Nemačke stiže podrška ideji osnivanja evropske vojske — kancelarka Angela Merkel smatra da u Evropi treba razvijati duboku vojnu saradnju, saopštio je predstavnik nemačke vlade Kristijan Virc.

Reuters
Treba jačati vojnu sradnju: Angela Merkel

Prema rečima Virca, Merkelova smatra da u Evropi treba razvijati duboku vojnu saradnju i da je to projekat budućnosti, prenele su RIA Novosti, pozivajući se na lokalne medije.

Ideju stvaranja armije podržala je i ministarka odbrane Nemačke Ursula fon der Lejn i ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer.

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra, međutim, da je osnivanje vojske Evropske unije u ovom trenutku nemoguće i da su sve izjave u vezi sa tom idejom samo vrsta probnog balona i pokušaja da se ova zajednica osamostali u vođenju bezbednosne politike.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u nedelju je izjavio da bi trebalo osnovati evropsku vojsku koja bi u ovom trenutku mogla konstruktivno da se suoči sa opasnostima na granicama EU i omogući racionalnije vođenje evropskih vojnih troškova.

- Slika Evrope dramatično je poljuljana. Kada je reč o spoljnoj politici, stiče se utisak da nas ne uzimaju za ozbiljno - rekao je Junker.

Aleksandar Radić kaže za Sputnjik da je u senci ukrajinske krize bilo očekivano da će Evropska unija otići korak dalje u odnosu na ono što je do sada učinila, uz jasniju diferencijaciju u odnosu na NATO.

 -Očigledno je da EU želi da samostalnije vodi svoju bezbednosnu politiku, pre svih Francuska i Nemačka. I kroz modernu istoriju, Francuska je to za vreme De Gola jasno stavljala do znanja - kaže Radić.

Junkerova izjava, međutim, otvara pitanje kako je tako nešto moguće u trenutku kada prostor koji pokriva većina članica EU pokriva i Severnoatlantska alijansa, čije su vodeće zemlje istovremeno i vodeće zemlje u EU.

Radić smatra da je Evropi, u svetlu sadašnjih dešavanja, pre svega situacije u Ukrajini, potrebno da stekne samopouzdanje. Međutim, osnivanje vojnih snaga pod oznakom EU sada je nerealno iz više razloga.

- Ne može se tako nešto očekivati u ovom trenutku. Jednostavno, nemate konsenzus u samoj Evropskoj uniji, koja se sastoji od 28 nezavisnih država. Drugo, Vašington bi itekako bio protiv nečeg takvog - kaže Radić.

Evropska armija moguća samo ako se formira naddržava

On smatra da bi jedinstvene oružane snage Unije, u određenoj formi, bile moguće tek kada bi unutar EU ojačale veze među članicama i kada bi se stvorila naddržava, koja bi obezbedila odgovarajuću hijerarhiju i strukturu neophodnu za postojanje jedinstvene vojske.

Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejn upravo je izjavila da je sigurna da će njena deca ili unuci doživeti Sjedinjene evropske države“, koje će imati zajedničku vojsku.

U ovom trenutku, EU je daleko od toga i izjava o zajedničkoj vojsci je samo politička poruka, zaključuje Radić.

SAD žale što evropske borbene grupe nisu učestvovale u vojnim operacijama.

Stalni predstavnik SAD pri UN Samanta Pauer saopštila je u Briselu da SAD žale što evropske borbene grupe još nisu učestvovale u vojnim operacijama.

 -Grupe EU čine bataljon u razmeri 1.500–2.000 vojnika. Ali oni nisu korišćeni od momenta formiranja. To je šteta, imajući u vidu njihove troškove - prenele su RIA Novosti. Borbene grupe EU koje su formirale zemlje-članice Unije namenjene su za rešavanje kriznih situacija, ali do danas nisu učestvovale u vojnim operacijama.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.03.2015. 16:36
Меркелова а зашто подржаваш стварање Европске армије ??? Дали је ствараш за одбрану или напад ???Ни једна држава света не жели да нападне Европу .Желите да Европа једног дана нападне Русију то је циљ Немачка,Британије,Француске.......иду вам крваве љиге на уста за Руски Сибир .
Ponedeljak 09.03.2015. 17:26
Njemačku bi pod hitno trebali razoružati i dozvoliti joj da ima samo poljoprivredne avione ! Nisu dovoljna dva svjetska rata, nego traži stvaranje EU vojske, naravno pod njenom komandom !
Ponedeljak 09.03.2015. 17:40
Џаба вам све организације и реорганизације. Дошли сте да чачкате "мечки на рупу" (Украјина) и ништа вам неће помоћи кад настане америчка бјежанија преко Атлантика.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online