Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 06.02.2015.
13:13
Srna A

Mirovni plan za Ukrajinu: Šta će Oland i Merkelova ponuditi Putinu?

Nemačka i Francsuka predložiće Moskvi federalizaciju Ukrajine i garanciju da Kijev neće ući u NATO - navode ruski mediji. Novi mirovni plan zasniva se na očuvanju teritorijalnog integriteta Ukrajine i odgovaraće i Ukrajini i Rusiji.

Beta/AP/Presidential Press Service/M. L.
Najpre sastanak sa Porošenkom, sledeći je Putin: Anglea Merkel i Fransoa Oland u Kijevu

Francuski "Mond" navodi da će  lideri Nemačke i Francuske Angelea Merkel i Fransoa Oland predložiti Vladimiru Putinu plan federalizacije Ukrajine, i grancije da Kijev neće dobiti "zeleno svetlo" za stupanje u savez sa NATO-om.

U SAD na plan gledaju dvojako - državni skeretar Džon Keri zalaže se za povlačenje teške artiljerije, ali neimenovani američki diplomata smatra da  francusko-nemačka inicijativa "uopšte ne liči na mirovni plan".

Prema njegovim rečima,  to je samo "cinični potez da se Nemačka i Francuska  izuzmu od obaveza provođenja sporazuma u Minsku".

Pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov tvrdi da Kremlj nije upoznat o  detaljima francusko-nemačkog plana regulisanje krize u Donbasu.

Ušakov se nada da plan uključuje mnogobrojne predloge Vladimira Putina i napominje da krvoproliće nije moralo da se desi da su se obe strane u Ukrajini saglasile sa predlogom da se u  potpunosti povuče teška artiljerija.

Sveobuhvatan sporazum

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da ide na razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom s ciljem da se postigne sveobuhvatan sporazum o okončanju nasilja u Ukrajini, insistirajući da je prekid vatre samo prvi korak.

- Nakon što smo proveli nekoliko sati u Kijevu, cilj je da dobijemo sporazum - rekao je Oland pred polazak u Moskvu sa nemačkim kancelarom Angelom Merkel.

Ona je izjavila u Berlinu da se ne može reći unapred da li će sastanak sa Putinom rezultovati napretkom u reševanju ukrajinske krize.

- Potpuno je otvoreno pitanje da li će ovi razgovori biti uspešni u postizanju prekida vatre. Ne znamo da li će to biti ostvareno danas ili će, možda, biti potrebni dodatni razgovori - rekla je Merkelova prije polaska za Moskvu.

Ona je dodala da ne zna da li će razgovori u Moskvi biti dugi ili kratki niti da li će ovo biti poslednji sastanak.

Merkel i Oland juče su u Kijevu razgovarali sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

POVEZANE VESTI

Petak 06.02.2015. 13:35
''Merkel i Oland juče su u Kijevu razgovarali sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom''. Па зар од јуче до данас нема никаква вест шта вам је Порошенко одговорио на понуду.
Petak 06.02.2015. 14:38
Za Baba-Meri znam,a za Olanda sumnjam da ima šta da ponudi srem što mu baba-Meri naredi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online