Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 17.01.2015.
16:28
Beta A

Protest u Pragu: “Islam u Češkoj nećemo“

Češki ministar kulture Danijel Herman odbio je kao neosnovane zahteve čeških populista i kampanje "Islam u Češkoj nećemo" da se muslimanima u Češkoj ukinu prava priznatih verskih zajednica, jer oni ta prava nemaju niti su ih tražili.

Beta/AP/P. D. J.
Protest u Pragu: Građani tražili ekonomsku "likvidaciju" muslimana u Češkoj
 

- Razlog je prozaičan: oni ne ispunjavaju zkonske uslove za to. I kada bi ispunjavali sve ostale uslove, najmanje još deceniju neće biti moguće priznati toj verskoj zajednici posebna prava zbog toga što ne objavljuju svoje godišnje izveštaje - kazao je Herman za vikend izdanje dnevnika Lidove novini.

Na demonstracijama u petak ispred predsedničkog zamka Hradčani u Pragu više od 500 Čeha pozivali su da se ekonomski likvidiraju muslimani u Češkoj, tako što bi se zabranilo ritualno klanje ili bojkotovali kiosci sa omiljenim kebabom.

Demonstranti, na čelu sa liderima parlamentarne populističke, nacionalističke stranke Zora, nosili su parole poput "Islam je zlo" i "Ne dozvolimo im da se najedu".

Ministar kulture je kao besmisleni populizam okarakterisao predlog zakona koji su pripremili populisti i kampanja "Islam u Češkoj nećemo".

Tim predlogom bi verske zajednice proveravale bezbednosne službe pre nego što im se da takozvani status crkve koji im omogućava da drže časove religije u državnim školama, odobravaju crkvene brakove, šalju svoje sveštenike u vojsku i da plate sveštenika idu na teret države.

Takva prava u Češkoj ima 21 verska zajednica počev od Češke katoličke crkve do Jevrejske zajednice.

- To je populističko kucanje na otvorena vrata. Nisu ni pitali kako u ovom trenutku deluju zakoni. To što oni predlažu već postoji - rekao je Herman.

Sami muslimani u Češkoj ne razmišljaju o tome da traže posebni status priznate crkve u Češkoj, pošto pored neobjavljivanja godišnjih izveštaja o aktivnostima i o tokovima novca, teško da kao malobrojna verska zajednica mogu da ispune zakonski uslov da imaju potpise najmanje 10.000 vernika.

Prema poslednjem popisu stanovnika kao muslimani se izjasnilo svega 3.385 ljudi, a Ministarstvo unutrašnjih poslova procenjuje da ih može biti najviše 11.000.

Napadi islamskih terorista u Parizu dali su novi impuls češkim radikalnim nacionalistima, populistima i ksenofobima koji su ranijih godina za metu mržnje imali prvo Jevreje u Češkoj, zatim Rome, a sada pozivaju Čehe i Evropu da se probude i zaustave bauk islama.

POVEZANE VESTI

Subota 17.01.2015. 16:52
Чудо невиђено.Чешка и читава ЕУ су бомбардовали и дали санкције Србији јер су сматрали да је Србија нетолерантна и геноцидна према другим нацијама а нарочито према исламским опредељеним националостима а сада Чешка и ЕУ су против ислама .Чешка исто оптужује Русију за понижавање ислама у Русији.
Subota 17.01.2015. 17:10
Избрисали су мој коментар и ја понављам мој коментар.Чешка и ЕУ су оптуживали,бомбардовали и дали санкције Србији јер је сматрала да смо нетолерантни и геноцидни према другим нацијама а нарочито према исламским опредељеним националостима а сада је Чешка против ислама.Чешка оптужује и Русију да понижава ислам.
Subota 17.01.2015. 20:12
Vidla žaba gde se konj potkiva pa i ona digla nogu.Tako i ovi.Neće islam-pa borili ste se za demokratiju,a ona podrazumeva i slobodu veroispovesti.Jadnici-niste znali šta ste hteli,a i sad ne znate šta hoćete.Već po inerciji-kad zapad digne nogi,dižete i vi,kad zapad spusti ruku spuštate i vi.Najgore je živeti zaludan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online