Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 12.01.2015.
09:09
Z. Mirković - Vesti A

Petrič strepi od Bošnjaka

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH), Volfgang Petrič, ističe da se situacije u Austriji i Francuskoj, u vezi radikalnih islamista, ne mogu porediti, ali izražava zabrinutost zbog bosanskih muslimana.

AP
Poznaje prilike u BiH: Volfgang Petrič
 

On je u izjavi bečkom dnevniku "Kurir" rekao da je zabrinut zbog stanja među bosanskim muslimanima u Austriji.

Maloletnice u džihadu

Dve maloletnice uhapšene su u pokrajinama Salcburg i Gornja Austrija zbog pokušaja da se priključe terorističkoj organizaciji. Devojke (od 16 i 17 godina) su se nudile kao supruge borcima Islamske države.

- Postoje naznake da je uticaj Saudijske Arabije učvršćen. Potencijal za problematični razvoj je prisutan - kazao je s tim u vezi.

Kada je reč o poređenju Austrije i Francuske, on je naglasio da je situacija u Francuskoj, zbog posledica kolonijalizma u severnoj Africi, sasvim drugačija.

Petrič, koji je kao ambasador Austrije pri OECD-u živeo do kraja 2013. u Parizu, objasnio je da postoji geto u tom gradu, gde muslimani žive na marginama društva.

- Tu se razvio kriminalni, radikalni potencijal. Vlasti to nisu uspele da stave pod kontrolu, a i integracija je nedovoljna - ocenio je on.

Petrič je apelovao na muslimane da se integrišu u Austriji i sebe vide kao austrijske muslimane, dodajući da to važi pre svega za drugu i treću generaciju.

Poredivši stanje u Francuskoj i Austriji, list "Kurir" podseća da je više od 1.100 Francuza otišlo u džihad, u redove Islamske države, a da se oko 500 trenutno nalazi u ratnom području Sirije i Iraka, dok je iz Austrije tamo otišlo između 150 i 180, a više od 60 se već vratilo u zemlju. U Francuskoj je broj povratnika daleko veći.

Najbrojniji Turci

Kada je reč o organizovanosti muslimana u Austriji, suniti turskog porekla predstavljaju najveću grupu, ispred bosanskih muslimana. Vernici su organizovani oko džamija-udruženja, među kojima je i Udruženje bošnjačkih islamskih udruženja sa 41 džamijom. Oko pet odsto je organizovano oko islamskih udruženja, od kojih neka slede politički islam i u vezi su sa radikalnim organizacijama.
- Te grupe zloupotrebljavaju austrijsku demokratiju i otvoreno društvo, kako bi preko svojih struktura udruženja prenosili i širili političke sadržaje iz inostranstva i represivnu teologiju, koje nemaju veze sa pravim islamom. To je politička vera koja u sekularnoj državi nema šta da traži - smatra Birol Kilič, predsednik Turske kulturne zajednice u Austriji.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.01.2015. 10:01
Ne samo u Austriju nego slicno rade i Srbija na balkanu,koja financira muslimane za svoje politicke cile.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online