Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 21.12.2014.
09:09
Lj. I. A

Lukašenko odbacio rublju

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko naredio je vladi da svu trgovinu s Rusijom sprovodi isključivo u evrima ili dolarima. Lukašenko je na sednici vlade u Minsku rekao da je "zadatak definisan i da podrazumeva prebacivanje na dolar u trgovini s Rusijom, na način na koji plaćamo energiju".

Zabrinuti građani: Rublja se topi pod pritiskom nafte i sankcija
 

Predsednik je kabinetu napomenuo da je tranzicija već trebalo da započne i da se svi računi Rusije moraju naplatiti u evrima ili dolarima "EU Obzerver" ističe da za manje od dve nedelje počinje rad Evroazijske ekonomske unije koja povezuje Rusiju, Belorusiju i Kazahstan i da pad rublje "napinje odnose" u novostvorenom savezu.


Rusija i Belorusija se odmeravaju od kraja novembra. Minsk je tada odbio ruski poziv da uvede zabranu na prehrambene proizvode iz Evropske unije, a Kremlj je na bačenu rukavicu odgovorio zabranom uvoza mleka i mesa iz Belorusije uz tvrdnju da su u hrani pronađene štetne tvari.

Čovek godine

Putin je u utorak, petnaestu godinu zaredom, izabran za Čoveka godine u Rusiji, a prema poslednjim anketama, podržava ga oko 80 odsto građana. Međutim, stabilizacionim rezervama ruska vlada može da ublažava, ali ne i da zaustavi pad ekonomije, a čak i to ne može doveka ako se uzme da su rezerve pale sa 500 na 420 milijardi u prvoj godini.

U međuvremenu, analitičari prilika na istoku Evrope sumiraju utiske, pa je tako 2014. godina trebalo da bude ona u kojoj je Vladimir Putin nadmudio Zapad, ali čak i s Krimom u ruskim rukama završava s gorkim ukusom u ustima ruskog predsednika. Ruska ekonomija je usled sankcija i pada cene nafte u strmoglavom padu, a rublja tone. Putin i dalje gorljivo brani svoju poziciju navodeći kako bi "Zapad želeo da ruskog medveda drži na lancu".


- I kada se to dogodi, iščupaće mu zube i kandže. Kada to govorim, mislim na našu moć nuklearnog odvraćanja - rekao je Putin.


Ruski predsednik ubeđuje naciju da će se ruska privreda stabilizovati za dve godine i da ima plan za to, ali ga nije obelodanio, što pobuđuje sumnje. Ruska centralna banka iznela j prognozu o padu bruto nacionalnog dohotka između 4,5 i 4,7 odsto iduće godine ako cene nafte ostanu na rekordno niskim.


Ali, rublja je dan posle Putinovog govora nastavila da pada u odnosu na dolar i evro. Centralna banka je intervenisala prošle nedelje tako što je referentnu kamatnu stopu povisila sa 10,5 na 17 procenata.


Sveukupno, banka je ove godine potrošila 80 milijardi dolara deviznih rezervi za zaustavljanje pada rublje. Rusi žure da kupuju vrednu robu i devize, očigledno verujući da kraj ekonomskim problemima nije blizu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 21.12.2014. 09:18
Није добро када се наша браћа свађају!
Nedelja 21.12.2014. 11:15
Ove "sibirske temperature" u Nemackoj od +15° do + 18 ° bas idu na ruku ruskom gasu , a u medjuvremenu , kako juce, Amerika "usrecila" Rusiju novim setom sankcija... (u tome su Angie i "sibirska temperatura u Nemackoj" nemocni)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online