Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 15.12.2014.
23:15
S. M. Tomić - Vesti A

Tajna makedonske imperije: Izgubljeni kraljevi

Selo Vergina u severnoj Grčkoj postalo je poznato širom sveta kad je 1977. godine grčki arheolog Manolis Andronikos pronašao grobnice drevnih makedonskih kraljeva, uključujući i grobnicu za koju se verovalo da sadrži ostatke Filipa Drugog i takođe praznu grobnicu Aleksandra Četvrtog.

Veruju da su otkrili najveću tajnu antike - grob Aleksandar Makedonskog
 

Vergina je na osnovu tih otkrića identifikovana kao lokacija drevnog grada Egeje, koju je kao prestonicu izabrao Aleksandar. Ovde je iskopano i pozorište gde je Filip ubijen 336. godine pre nove ere. Njegov sin Aleksandar Veliki, najveći vladar antičkih Makedonaca, do svoje 33. godine osvojio je carstvo koje se protezalo od Grčke do Indije.

Naučnici sada treba to i da dokažu
 

Aleksandar se rodio u egejskoj Makedoniji, u gradu Peli, koju je njegov otac Filip Drugi izabrao za prestonicu. Pelu su kasnije opljačkali Rimljani, a riznica je odneta u Rim. Ipak, sačuvan je mozaik sa scenom lova oca i sina, sličan prikazu u Filipovoj grobnici u Vergini.

Antičko kraljevstvo Makedonija nalazilo se na najsevernijem delu antičke Grčke i graničilo s Epirom i Trakijom. Pitanje da li su antički Makedonci govorili grčki ili neki strani jezik danas još nije rešeno. Grci koji su živeli dalje na jugu tvrdili su da Makedonci nisu puni Heleni i da su poluvarvari.

Vekovna zagonetka

U Amfipolu, na severu Grčke, pronađena je ove godine grobnica za koju se veruje da je počivalište Aleksandra Velikog. Gde je pokopan najveći svetski vojskovođa jedna je od najvećih zagonetki svetske arheologije. Makedonski vladar umro je 323. godine pre Hrista, a arheolozi su ustanovili da grobnica datira između 325. i 300. godine. U grobnici je otkriven i mozaik koji pokazuje scenu lova kao što je freska u Vergini.






 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.12.2014. 23:28
Скопље је 1346.год. било престоница Душановог царства.У Скопљу је објављен и Душанов законик .Како су дошли Турци на Балкану Срби су прешли у муслимане,ши.пта.ре и тако је нестала Српска Македонија.Срби прелазе у све вере како би боље живели.
Utorak 16.12.2014. 02:04
E moji dobri i nesretni Srbi, sta ostade od nas. Svi najveci srpski istoricari do dolaska engleskih agenata Karadjordjevica su iznosili izvore grckih i latinskih istoricara od Herodota do K.Porfirogenita da su Srbi starosedeoci Balkana. Pa cak su i sami Latini i kasnije Austrijanci Srbe zvali Ilirima a srpski jezik i 'ilirskim'. A nas okupirali, falsifikovali nam istoriju i okovali nas u Jugoslaviju kako bi nas bolje gazili pa mi danas i dalje gledajuci partizanske filmove tek u cudu zinemo kad Netanjahu kaze da su Srbi i Jevreji najstariji narodi. E moji dobri i nesretni Srbi, sta ostade od nas.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online