Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 28.11.2014.
19:02
Z. Mirković - Vesti A

Pao Bošnjak vođa džihadista

Rođen u Tutinu, živeo sa vehabijama u Maoči, a u iz Beča rukovodio regrutovanjem džihadista za Islamsku državu.

Uhapšen: Mirsad Omerović
 

Mirsad Omerović, poreklom iz Tutina u Srbiji, uhapšen je u u današnjoj raciji austrijske policije zbog sumnji da je finansirao terorizam, objavio je austrijski list "Kronen cajtung".

Portparol

Glavni osumnjičeni Omerović je otac petoro dece i važio je za portparola evropskog ogranka Islamske države. On je, navodno, blizak sa Per Fogelom, Nemcem preobraćenim u islam, poznatom po govoru mržnje.

Lisice su mu stavljene u 22. bečkom okrugu, pošto se prethodne večeri oprostio od roditelja uoči polaska u rat u Siriji. Posle upada komandosa iz specijalne policijske jedinice Kobra, njegova supruga doživela je šok i završila u bolnici.


Mirsad Omerović, poznat i kao Ebu Tejma, svojevremeno je bio član vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči (BiH). Tamo je stigao iz Tutina, ali je uglavnom boravio u Beču.


Njegovo ime se dovodi i u vezu s odlaskom Samre Kesinović i Sabine Selimović iz Beča u Siriju. Porodice ovih devojčica su za njihov odlazak optužile upravo Ebu Tejmu, u čiju su džamiju devojčice odlazile neposredno pre odlaska u Siriju, da bi tako prešle put od uzornih gimnazijalki, ćerki i sestara do džihad-ratnica.


Omerović je bio čest gost u Altun-Alem džematu, gde glavnu reč vodi izvesni šeik Adem, koji mu je prema nezvaničnim informacijama zapravo brat.


Koliko je Mirsad Omerović (Ebu Tejma) pretnja nacionalnoj bezbednosti Austrijanaca, pitanje je koje su više puta od prošle godine ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije postavljali i poslanici u parlamentu, o čemu postoji prepiska i na zvaničnoj internet-stranici parlamenta.


Konačno, juče u zoru pokrenuta je u Beču, Gracu i Lincu opsežna policijska akcija protiv osoba za koje se sumnja da su džihadisti. Uhapšeni Omerović je regrutovao džihadiste u Austriji, Švajcarskoj i Nemačkoj.


Ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl Lajtner izrazila je zadovoljstvo policijskom akcijom rekavši da je poruka džihadistima nedvosmislena: "Ovde niste sigurni."


U Gracu je uhapšen drugi propovednik mržnje - Visit D, koji je radio na regrutovanju džihadista iz redova Čečena. Među džihadistima iz Austrije najviše je osoba poreklom iz Čečenije, a odmah za njima slede lica poreklom iz BiH.

Inače, Austrija, a posebno Beč, odavno se pominju kao centar radikalnog islamizma, posebno onog sa Balkana. Prema podacima austrijskog ministarstva unutrašnjih poslova, oko 150 džihadista pokušalo je preko Austrije da ode u ratove u Siriji i Iraku, a polovinu tog broja čine Čečeni.
 

Strepeli od odmazde

Akciji policije prethodilo je dvogodišnje prisluškivanje. Državno tužilašstvo izdalo je 20 naloga za hapšenje pod optužbom za članstvo u terorističkoj organizaciji i zahtevalo dodatnih 40 pretresa stanova, džamija i automobila. Tamo su pronađeni teroristički propagandni materijali, novac i oružje. Kao mera predostrožnosti, zbog opasnosti od odmazde islamista, policija širom Austrije stavljena je u stanje pripravnosti.

POVEZANE VESTI

Petak 28.11.2014. 20:47
Posto je poreklom iz Tutina, cudi me da nisu objavili da je Srbin.
Petak 28.11.2014. 19:00
Nisam ja na njihov simpatizer, zato što su oni ratovali protiv Srba u Bosni i na Kosovu ali u svakom slučaju su kud i kamo manji antihristi nego evropski parlamentarci.
Petak 28.11.2014. 21:14
Ni prvi ni zadnji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online