Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 27.11.2014.
13:42
jutarnji.hr A

Strelkov: Ne savijam se pred Kremljom

Zvanični stav Kremlja o ratu u Ukrajini je jednostavan i jasan: posle osvajanja vlasti u februaru, "prozapadna hunta u Kijevu" poslala je naonacističke bande, a potom tenkove i avione, da uguše mirne proterste proruske zajednice. Lokalni stanovnici na istoku Ukrajine koji su uzeli puške u ruke su borci za slobodu i jedina pomoć koju dobijaju od Rusije je ona humanitarna.

Strelkov iz uniforme prešao u odelo sa kravatom. Novi političar na pomolu?
 

Ruska državna televizija već mesecima ponavlja ove poruke, danju i noću, piše u kolumni Lucian Kim koji je kao novinar pokrivao ukrajinski sukob za niz medija. Međutim, jedan od vođa pobune na istoku Ukrajine tu priču je okrenuo naglavačke.

Igor Girkin, penzionisani oficir ruskih specijalni snaga, poznat kao Igor Strelkov ili "Pucač", bio je vojni zapovednik samoproglašene Narodne Republike Donjeck pre nego što je naprasno povučen u Rusiju. U intervjuu koji je prošle nedelje dao ultranacionalističkom ruskom nedeljniku "Zavtra", Strelkov detaljno opisuje kako je pomogao u dizanju ustanka i kako su aktivni ruski vojnici kasnije intervenisali da bi pobunjenike spasili od poraza.

Strelkov sebe vidi kao ratnika u širem ratu protiv bezbožnog Zapada koji je izgubio hrišćanske korene i želi ruske resurse kako bi održavao svoj dekadentni način života. Ističe da se bori za viši ruski cilj i nema razloga da se povija pred Kremljem. Ruski tvrdi nacionalisti već ga vide kao alternativu predsedniku Vladimiru Putinu.

Dok Rusija briše ruke od svega, Strelkov krivicu preuzima na sebe
 

Za Strelkova nema sumnje ko je počeo rat. On tvrdi da je to upravo on.

"Ja sam taj koji je prvi povukao obarač. Da naš vod nije prešao granicu, sve bi se završilo kao Harkov i Odesa. Desetine bi bile ubijene, spaljene i uhapšene. Tako bi se sve završilo", rekao je Strelkov. "Naš vod je pokrenuo zamašnjak rata. Mi smo promešali karte na stolu", istakao je on.

Strelkov je u svom intervjuu otvoreno rekao sve ono što Moskva već mesecima demantuje. Prosedi 43-godišnjak, koji se ranije fotografisao u uniformi, a danas u odelu s kravatom, smatra da je postrevolucionarna paraliza u Ukrajini jedinstvena prilika za obnovu Novorusije.

Strelkov je u jeku borbi na istoku Ukrajine 14. avgusta povučen u Rusiju. Zašto? Ko ga je povukao? Na osnovu njegovih izjava, izgleda da se Kremlj nije protivio samo pripajanju Donjecka i Luganska, nego je želeo i da spreči da postanu premoćni.

Nekadašnji vođa proruskih pobunjenika u Ukrajini nije previše kritikovao Putina, iako je u ranijim intervjuima optuživao izdajnike u vladi za neizvestan ishod projekta Novorusija i prigovarao što Moskva prodaje gas Ukrajini dok ukrajinska vojska bombarduje Dojeck.

Strelkov za kaže da sebe vidi kao "čoveka iz tajnih službi", na što mu je urednik odvratio da "kao čovek tajne službe koji ima izgleda da postane veliki političar". Na kraju krajeva, i Putin je kao kao bivši agent KGB-a potekao upravo iz miljea tajne službe, piše Lucian Kim u kolumni za Reuters.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.11.2014. 13:42
+ SLAVA STRELKOVU+ +SRBI RUSSI JEDAN NAROD+ +VJECNA HVALA ZA REPUBLIKU SRBSKU+
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online