Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 25.11.2014.
09:11
O. Ikodinović - Vesti A

Putin je pravi lider države

Ruski predsednik se protivi hegemoniji SAD i NATO-a, nastoji da povrati moć svojoj zemlji i zato ga Vašington vidi kao neprijatelja, smatra francuski novinar, pisac i ideolog novog prava Gižom Faj.

Hvali ga francuski publicista: Vladimir Putin
 

- Vladimir Putin u spoljnoj politici sledi principe koji su u suprotnosti sa namerama SAD i Amerikanci ga zbog toga predstavljaju kao neprijatelja, navodi stručnjak dodajući da je Rusija najbolji saveznik Evrope.


Faj upoređuje Putina sa Šarlom de Golom, ističući da ova dva političara imaju mnogo toga zajedničkog. Autor je uveren da Putin ima "degolovske vizije o Evropi i svetu" - on teži ka multipolarnosti i protivi se hegemoniji SAD i NATO-a, transatlantske veze preferira unutar kontinentalne ekonomske saradnje Evrope i Rusije i nastoji da povrati moć i suverenitet svoje zemlje.

Ipak u NATO!

Odluku o stupanju Ukrajine u NATO doneće ukrajinski narod na referendumu, izjavio je ukrajinski predsednik Petro Porošenko posle susreta sa litvanskom predsednicom Dalijom Gribauskajte.
- Odluka o stupanju ili odustajanju od članstva u NATO je u isključivoj nadležnosti ukrajinskog naroda. Drugo, godine 2008. na samitu NATO rečeno je da su njihova vrata za Ukrajinu otvorena (...) I ta pozicija je i dalje aktuelna - rekao je Porošenko.

 

- Putin je pravi lider države, koji stavlja sudbinu svoje zemlje iznad lične karijere - piše Faj.


Ruski predsednik deluje u skladu sa pravilima, čak i dok se igra bez pravila (što je inače metod američke politike), navodi Faj, ističući da su SAD direktno isprovocirale Kijev na vojne akcije na istoku zemlje.


U međuvremenu, Evropa je podlegla pritisku propagande i umesto da bude nezavisna i da na miran način rešava sva složena pitanja sa Rusijom, radije prihvata da se potčini "lažnom protektoratu" Vašingtona i dozvoli mu da umesto njih rešava probleme, ističe Faj.


On smatra neprihvatljivim odsustvo uloge UN u rešavanju krize u Ukrajini. "Kao i u slučaju sa Irakom ili Kosovom, UN su gurnuli u drugi plan, narušavajući njenu povelju i sve međunarodne sporazume", dodao je ovaj stručnjak.


Prava opasnost Evropi ne dolazi od Rusije, ubeđen je Faj. Po njegovom mišljenju, Evropa mora da shvati da je njena jedina šansa saradnja sa Moskvom.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.11.2014. 09:16
Rusija je prekrupan zalogaj za zapad..a oni su isuviše prepotentni da to shvate,a Putin im je na tom putu nepremostiva prepreka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online