Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 15.11.2014.
05:41
Vesti A

Smrtna kazna za američkog četnika

U američkoj državi Pensilvaniji podignuta je optužnica protiv Erika Metjua Frejna, 31-godišnjeg poklonika četničke tradicije koja ga tereti da je 12. septembra ubio policajca Brajana Diksona i ranio njegovog kolegu Aleksa Daglasa. Tužilaštvo se izjasnilo da će tražiti smrtnu kaznu za Frejna.

Uhapšen posle potere koja je trajala 48 dana: Erik Frejn
 

Da podsetimo, Frejn, nekadašnji student ruskog i srpskog jezika, iz zasede je otvorio snajpersku vatru ispred kasarne državne policije u Bluming Grouvu. Pobegao je posle zločina, a FBI ga je odmah stavio na listu 10 najtraženijih ljudi u Americi i bila je raspisana nagrada od 175.000 dolara za svaku informaciju koja bi pomogla u hapšenju. Istovremeno, stanovništvo je upozoravano da je Frejn naoružan i izuzetno opasan, pošto je vojno obučen i stručnjak za preživljavanje. Čak je bilo zatvoreno nekoliko škola.

Svirepi eksperiment

U Pensilvaniji se za izvršenje kazne koristi smrtonosna injekcija. Međutim, evropske farmaceutske kompanije zbog zabrane EU odnedavno ne izvoze proizvode za tu svrhu, pa se u Americi primenjuje eksperimentalna hemikalija.
Zabeležen je takav "eksperiment" u Ohaju, kad je osuđenik Denis Mekgvajer dugo umirao i za to vreme nekoliko puta kriknuo. Sve to su posmatrala njegova odrasla deca.

Frejn je pripadao jedinici za simulaciju vojnih dejstava Istočni vuk. Upravo su u toj jedinici Frejna nazvali Vuk, a ljubav prema srpskoj uniformi pokazao i na fotografijama koje je postavio na svoj Fejsbuk profil. Pokazao je da voli srpsku tradiciju i fotografijom ispred Hrama Svetog Save u Beogradu.


Potraga za njim trajala je 48 dana, i u njoj je učestvovalo oko 1.000 policajaca i agenata sa helikopterima, oklopnim vozilima i sofisticiranom tehnologijom za praćenje. Problem vlastima u otkrivanju i hapšenju Frejna bilo je to što je on pobegao u planine Pokono, a u divljini se snalazio kao zver. Čak je provocirao poteru tako što je ostavio za sobom praznu paklu Drine s filterom.


Frejnovo je uhapšen 56 kilometara južno od mesta na kome je izveo napad ispred napuštenog hangara za avione u pensilvanijskom odmaralištu Tanersvil.


Policija se ponadala da će hapšenjem da rasvetli motiv zločina, za koji sumnjaju da je pripreman šest meseci.


- Erik Frejn je napad na policiju doživeo kao misiju. Plašili smo se sve vreme da će da izađe iz šume i ubije još policajaca, a možda i civila - rekao je komesar pensilvanijske policije Frenk Nunan.


Na prvom saslušanju Frejn je rekao istražiteljima da je pucao na policajce jer je želeo da promeni vladu.

POVEZANE VESTI

Subota 15.11.2014. 17:45
"...U Pensilvaniji se za izvršenje kazne koristi smrtonosna injekcija. Međutim, evropske farmaceutske kompanije zbog zabrane EU odnedavno ne izvoze proizvode za tu svrhu, pa se u Americi primenjuje eksperimentalna hemikalija. Zabeležen je takav "eksperiment" u Ohaju, kad je osuđenik Denis Mekgvajer dugo umirao i za to vreme nekoliko puta kriknuo. Sve to su posmatrala njegova odrasla deca..." ДА ЛИ ЈЕ ТО ИСТА ОНА АМЕРИКА КОЈА НАМА У ИМЕ ЉУДСКИХ ПРАВА НАЛАЖЕ ДА УКИДАМО СМРТНУ ПРЕСУДУ ЗА НАЈТЕЖЕ ЗЛОЧИНЕ....???
Subota 15.11.2014. 07:32
hahaha Koje izivaljavanje i pod cijim imenom --mozete vi nama da pousite ...
Subota 15.11.2014. 07:15
"Smrtna kazna za američkog četnika" - ovim Amerima izgleda još nitko nije objasnio da su ćetnici dobri, njihovi saveznici i sl...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online