Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 09.11.2014.
15:52
blic.rs/N.V. A

Nova vojska od koje će drhtati svet

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) kupuje sve više vojne tehnike kako bi postali faktor u haosu koji je zahvatio Bliski istok nakon Arapskog proleća, u kojem nijedan autokratski režim ne sme da misli da je potpuno bezbedan. U tom cilju UAE su ovog leta uveli obavezno služenje vojnog roka za muškarce od 18 do 30 godina, pri čemu oni sa diplomom srednje škole služe devet meseci, a oni bez nje pune dve godine.

Šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan
 

Država koja ima manje od deset miliona stanovnika često se pokazuje voljnom i da vojnu silu primenjuje širom tamošnjeg regiona. "Biznis insajder" piše da je najveći znak toga bio u avgustu ove godine kada su se UAE udružili s Egiptom u bombardovanju islamističkih milicija koje su napadale Tripoli, prestonicu Libije.

Emirati su 2011. sa desetak aviona učestvovali i međunarodnoj koaliciji koja je zbacila sa vlasti libijskog vođu Muamera el Gadafija, koji je kasnije brutalno ubijen. Te iste godine UAE su poslale trupe u takođe međunarodno gušenje mirnog ustanka u Bahreinu, a emiratska vojska sada učestvuje i napadaima na snage Islamske države u Iraku.

Emirati su u prošloj godini bili 15. država u svetu po novcu odvojenom za vojsku, a ova ulaganja skoro su duplirali u poslednjih deset godina. Ova država je sa vojnim budžetom većim od 14 milijardi dolara odmah iza Saudijske Arabije među državama Persijskog zaliva.

Pojačano prisustvo paravojnih trupa u Siriji i Iraku izazvalo je paniku u UAE
 

UAE su takođe i treći u svetu po uvozu oružja. Ova mreža gradova država koja uključuje Dubai i Abu Dabi sada je rastuća vojna sila na Bliskom istoku. Od SAD su kupili nove vojne brodove i avione, kojima su modernizovali svoju flotu lovaca F-16, a zainteresovani su i za kupovinu borbenih aviona F-35 pete generacije.

Ambicije su tu ne završavaju, pošto UAE sada već geldaju i ka kosmosu. U julu je ova država saopštila da do 2021. planira osnivanje sopstvene svemirske agencije i slanje sonde na Mars.

Pored tih svemirskih tema, Emirati se za sada bave i mnogo prizemjinim problemima, pa je tako prošle nedelje šeik Abdulah bin Zajed al Nahjan, šef diplomatije UAE, upozorio na potencijalnu vezu Islamske države i Al Šababa, somalijskog krila Al Kaide.

- Pošto grupe poput Islamske države razvijaju veze sa kriminalnim i oružanim mrežama kao što je Al Šabab, ključno je sprečiti ih da prošire svoje operacije na more i ugroze vitalne kanale kao što su Hormuzov moreuz, Crveno more, Bab al Mandab i Adenski zaliv - rekao je šeik u Dubaiju.

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.11.2014. 16:48
I oni uvidjeli kuda ih vodi Amerika i da USA plaćenici -Islamska država, kuca na njihova vrata. Vidim da su shvatili šta su "postigli" u Bosni, vidim da znaju da su pogriješili, da im je investicija propala pa sad podržavaju Srbiju da bar malo operu obraz i stvore prijatelje. Koliko vidim, preko Srbije bi sa Rusijom da započnu saradnju. Vidim da ulažu petro-dolare i zlato, firme i poslove van uticaja SAD-U.K i oslobađaju se zelenog toalet-papira. Vidim da sve češće zaobilaze vojnu tehniku NATO i USA i kupuju Rusko naoružanje preko nas a razvijaju i svoje sa nama i Rusima koje NATO i USA neće moći kontrolisati. To je jasan znak da će se brzo konfrontirati sa SAD a onda biće povuci-potegni.
Nedelja 09.11.2014. 21:08
Americke bajke Assosiaed Presa preneo Blic, a VOL preneo od Blica? Jedni od glavnih sponzora tkzv. "I.D"-ve, sada se kao "plase" svojih pulena. Tabloid Milovana Brkica je pre otprilike mesec dana objavio tekst penzionisanog majora VBA Vojske Srbije, u kojem je naveo ime firme iz UAE ,koja je jos u Tadicevo vreme dok je bio ministar odbrane, a nastavio je Sutanivac, kupovala "viskove" naoruzanja Vojske Srbije u bescenje, i koji je preko Crne Gore odnoseno i skladisteno u Albaniju, bez namere da se preprodaje ili odnosi u trece zemlje, s`tim sto je velika kolicina zavrsila na Kosmetu i Bosni po saznanjima VBA. Nego Muhamede sta ti radi brat Vucko, kad krece "Beograd na Vodi"?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online