Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 21.10.2014.
11:04
Beta, Srna A

“Još rano za ukidanje sankcija Rusiji“

Šefovi diplomatija Evropske unije su na zasedanju u Luksemburgu zauzeli jedinstven stav da do popuštanja ili ukidanja sankcija Rusiji može doći tek kad se uveliko primeni mirovni sporazum Kijeva i Moskve o prestanku oružanih sukoba na istoku Ukrajine i prihvate ukrajinski zakoni za izbore u toj zemlji.

Primena sporazuma iz Minska uslov za ukidanje sankcije Rusiji (Foto: Ilustracija)
 

To je zaključak zasedanja šefova diplomatija EU koji su ocenli da je "rano da se ukinu sankcije Rusiji, ali i da bi bilo kakvo pooštravanje sankcija samo pogoršalo ukrajinsku krizu", izjavili su ministri inostranih poslova Španije i Italije, Hose Manuel Garsija-Margaljo i Federika Mogerini.

Garsija-Margaljo je po završetku zasedanja novinarima preneo i ocenu ministara EU da je za održanje primirja u Ukrajini jedini put dijalog, a Mogerini je stavila do znanja da "izgleda veoma teško da se kroz desetak dana ustanovi da je na terenu (u Ukrajini) došlo do tako povoljnog razvoja da se do kraja oktobra donese odluka o izmeni režima sankcija" Moskvi.

BND: Rusi mogu da izdrže najmanje četiri godine

Nemačka obavještajna služba BND procjenjuje da Rusija može da izdrži najmanje četiri godine pod zapadnim sankcijama bez urušavanja ekonomskog sistema. BND procenjuje da novčane rezerve Rusije trenutno iznose 619 milijardi dolara, te da od tih sredstava zemlja može da živi narednih 20 meseci. Kako prenosi "Bild" , BND pretpostavlja da, zahvaljujući tako velikim novčanim rezervama i relativno malom javnom dugu, Rusija može naredne četiri godine da izdrži posledice finansijske krize, ne proglašavajući pri tome bankrot.

Mogerini, koja je naimenovana za novu visoku predstavnicu EU, je naglasila da je sporazum iz Minska bio ključni preokret, ali je najavila da će se o mogućem ukidanju sankcija stalno raspravljati idućih nedelja i meseci "kako bi se pripremili koraci i sve bilo spremno da zajedno donosimo odluke".

Luksemburški ministar Žan Aselborn je rekao da ono što šefovi diplomatija EU traže, "jeste da na području Donbasa Rusija učini sve što može da se sprovede sporazum iz Minska, i to je sve".

"A, prema tom sporazumu", predočio je Aselborn, "potrebno je da tamo (na istoku Ukrajine) više ne bude pobunjenika i oružja, kad je reč o ruskoj strani, a kad je u pitanju ukrajinska strana, da više ne bude naoružanih grupa, niti naoružanja".

Odgovarajući na pitanje novinara kako gleda na tvrdnje da je nemačka obaveštajna služba BND zaključila da su pobunjenici na istoku Ukrajine otetim raketnim sistemom od ukrajinske vojske oborili malezijski civilni avion, Aselborn je uzvratio da, "ako baš hoćete da me vučete za jezik kad je u pitanju logika nemačke tajne službe ko je u pravu, a ko nije, jedino ću reći da je to jako, jako tužna stvar, jer je poginulo blizu tristo ljudi".

"Nadam se", dodao je luksemburški ministar, "da će jednog dana istina biti utvrđena i mislim da će u leto 2015. Civilna agencija za avijaciju sa svim uključenim stručnjacima o tome izneti istinu na videlo".

Španski ministar Garsija-Margaljo je stavio do znanja da su uslovi za ukidanje sankcija Moskvi to da se sporazum iz Minska sprovede tako da se ispoštuje prekid vatre, postavi misija OEBS-a za nadzor ukrajinsko-ruske granice, razmene zarobljenici i omogući humanitarna pomoć.

Najzad, kako je podvukao, mora doći do "nacionalnog dijaloga uz učešće svih strana koji će uroditi usvajanjem novog ustava, a tu je veliki problem i ključna stvar ustavna decentralizacija Ukrajine tako da Ukrajina ne postane zemlja koja ne može opstati".

Španski ministar je naglasio da se mora rešiti problem raseljenih 400 hiljada lica unutar Ukrajine i još 427 hiljada žitelja te zemlje koji su izbegli u Rusiju.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.10.2014. 11:12
Lavrov im je rekao, nema pogađanja, nema postavljanja uslova za ukidanje nama uvedenih sankcija. Rusija ne traži ukidanje sankcija ako su povezane sa uslovima koje Rusija neće i ne može prihvatiti. I pored toga se zapadni klerofašisti i njihovi čauši javljaju svaki dan u medijima. Svako se češe gde ga svrbi.
Utorak 21.10.2014. 12:06
. . . DESTRUKTIVNI LEŠINARI , SAMO NEKA PAZE DA NE IZVUKU DEBLJI KRAJ, ŠTO IM I PRIPADA !
Utorak 21.10.2014. 15:08
Pa jest rano je.Tek je počelo da sviće,a vi ustajete u podne pa tako bunovni batrgate do večeri a onda viski za viskijem a život i ne primećujete,stvarate ga u vašoj ludoj pijanoj glavi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online