Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 15.10.2014.
11:11
Srna A

“Svet gubi bitku protiv ebole“

Šef misije UN za ebolu Entoni Banbari rekao je da svet gubi bitku protiv ovog virusa i da se do decembra očekuju hiljade novih slučajeva.

Do decembra se očekuje hiljade novih slučajeva, lekari panično napuštaju Afriku
 

"Virus je brži od nas i on dobija bitku", rekao je Banbari u obraćanju Savetu bezbednosti UN.

On je dodao da, ako se ebola ne zaustavi, svet će se suočiti sa situacijom bez presedana za koju ne postoji plan.

"Ako ne uspemo da steknemo prednost i ne uspijemo da postignemo neke ciljeve i dođe do dramatičnog povećanja broja obolelih, plan koji sada imamo nećemo moći da prilagodimo novoj situaciji", rekao je on, prenosi BBC.

Banbari je zatražio dodatna finansijska sredstva za izgradnju centara za lečenje kao i povećanje broja medicinskog osoblja.

Izjava Banbarija usledila je nakon poslednjih predviđanja Svetske zdravstvene organizacije da bi moglo doći do između 5.000 i 10.000 novih slučajeva sedmično u naredna dva meseca ako se ne pojačaju globalni napori za sprečavanje širenja zaraze.

Do sada je ukupno registrovano 8.914 slučajeva zaraze, uključujući one sa smrtnim ishodom, a Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da očekuje povećanje na 9.000 do kraja sedmice.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je do sada od ovog virusa umrlo 4.447 ljudi, većinom u zapadnoj Africi.

Lekari beže iz Afrike, ostavljaju čak i bebe?

Neki lekari u Africi, u strahu od ebole, odbijaju da izvrše čak i reanimaciju novorođenčadi!?

Lekari koji se bore protiv ebole panično napuštaju bolnice i prinuđeni su da ostave čak i pacijente koji nisu zaraženi ovim virusom već pate od drugih bolesti?!

Tako je grupa južnoafričkih lekara iz međunarodne organizacije "Lekari bez granica" prinuđena da donosi odluke bez presedana.

Oni odbijaju čak i reanimacije novorođenčadi, saopštila je pedijatar Džulija Svitala, koja se vratila iz Sijera Leonea.

Svitala priznaje da medicinski personal i pacijenti beže iz bolnica zbog straha od zaraze.

Epidemija je definitivno "ubila" ionako loš zdravstveni sistem na zapadu Afrike - navodi ona i poziva međunarodnu zajednicu da se ujedini u borbi protiv ebole.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.10.2014. 13:24
EBOLU JE OTKRIO NAS LEKAR Tomislav Prvulovic u KONG 1974. PO NJEGOVOM MISLJENJU CELNI LJUDI SZO ZASLUZUJU ROBIJU JER DO OVAKVOG SIRENJA EBOLE NIJE MORALO DA DODJE. I OVO JE PROJEKAT AMERIKE ZA UNISTENJE LJUDI.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online