Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 16.10.2014.
02:26
Beta A

Snovi o džihadu

Harun Mehičević, Bošnjak iz Melburna, samozvani emir u Islamskom centru Al-Furkan, pažljivo je sniman dok je držao nastavu. Do snimaka je došao "Australijen" koji ove nedelje "ekskluzivno" upoznaje čitaoce da je Mehičević, prema onome što je govorio, "žestoko verovao u obavezu i snove o borbi za mudžahedine". Uz to, upozoravao je slušaoce da roditelji koriste "trikove inspirisane Sotonom", da odvrate mlade članove od njih.

Mehičević propovedao kako muslimani vole džihad (Foto: ilustracija)


Mehičević je sniman još od 2011. U svojim govorima, navodi se, upozoravao je sledbenike da o nekim temama ne govore otvoreno. Ali, govorio je, oni moraju da imaju "osnovna saznanja" o tome "kako voditi džihad i protiv koga mora da se vodi". On je maloj grupi sledbenika takođe govorio da je sukob u Siriji znak nezaobilazne bitke koju muslimani treba da vode.


Prema "Australijenu", najmanje dva čoveka koji su redovno dolazili u Al-Furkan danas se bore u redovima Islamske države u Siriji. Jedan od učesnika sastanaka u tom centru bio je i Abdul Numan Hajder, tinejdžer koji je ubijen u napadu na dvojicu policajaca prošlog meseca ispred policijske stanice.


ASIO izražava zabrinutost, navodi nacionalni dnevnik, da su sukobi u Siriji i Iraku i uspesi terorističkih grupa "radikalno zakomplikovali pretnju" nasiljem, čemu doprinosi "ekstremno islamsko učenje" u Australiji kakvo se može naći i u govorima osoba kao što je Mehičević.


Na snimcima se nalazi više od 80 predavanja Haruna Mehičevića, takođe poznatog pod imenom Abu Talha. Među porukama su snažno zastupanje neophodnosti džihada i prokazivanje svakoga ko muslimane podstiče da žive u miru sa drugim verskim grupama.


"Kada (kritičari) govore o islamu i muslimanima, oni vole da se služe idejom o ubijanju i krvožednosti - znate, to je skoro kao odavanje poštovanja ili ono što oni tvrde da je 'ugrađeno' u nas, u našem DNK", kazao je on u jednom predavanju snimljenom u februaru prošle godine.

Mudžahedini i nasilje

Aprila 2013. Mehičević je odao priznanje prethodniku Islamske države u Iraku, a takođe je govorio u prilog "mudžahedina" u Somaliji, Jemenu i Nigeriji i primeni nasilja u zavođenju šerijatskog prava.
Jedno iz šestomesečne serije predavanja zasnivalo se na knjizi "U potrazi za zadovoljenjem Alaha" i u njemu se zastupa džihad kao put za osnivanje islamskog kalifata. U drugom se najavljuje apokaliptička bitka između muslimana i inovernika


"Ako misle na džihad fi sabilillah (u ime Alaha), to je apsolutno tačno. Mi volimo džihad fi sabilillah i mi sanjamo, inšalah (ako bude volja Božja), da će svako od nas jednog dana učestvovati u džihadu", citira "Australijen" deo snimka.


Mehičević je odbio da komentariše ove navode.


Veruje se, navodi dnevnik, da ASIO prati predavanja i aktivnosti grupe. Godine 2012. policija je izvela raciju u centru, kad je jedan informator iz grupe izgubio telefon, a pronašli su ga drugi članovi grupe i u njemu otkrili 60 njegovih SMS poruka upućenih agentu ASIO.


Posle racije, najvažnije islamske grupe osudile su Mehičevićevo učenje i istakle da on nema religijsko pravo da razgovara o džihadu ili pitanjima fetvi (zvanična tumačenja značenja iz Kurana).

Apokalipsa

U jednom govoru, samouki klerik, rodom iz Bosne, opisuje specijalne jedinice američke mornarice koje su likvidirale "šeika" Osamu bin Ladena kao "lažljivce koji treba da se pokaju". U drugom tvrdi da bi bilo kakav napad zapada na Siriju mogao da pokrene apokaliptički rat koji će SAD izbrisati sa geografske karte.


Tada je Mehičević sledbenicima kazao da se roditelji služe "trikovima inspirisanim Sotonom", da zaustave decu da dolaze na predavanja. Jedan od trikova jeste, kazao je, upozorenje mladim ljudima da ako nastave radikalnim putem, neće moći da nađu sebi ženu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.10.2014. 03:05
koliko je to primitivno zaostalo da mi se poooooovrrraaaaaaaaaaćaaaaaa eto ja to tako
Četvrtak 16.10.2014. 09:32
SAD koristi primitivce(dzihadiste) da uspori svoje prpadanje. Proces propasti;SAD a,Vatikana,13. JP,Eng dvora,Crnog P je u toku i jedina stvar koja je ne izvesna je "broj mrtvih na planeti koje ce ove satanisticke tvorevine odneti sa sobom u smrt"!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online