Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Subota 20.09.2014.
16:42
Srna A

“Rusija se mora vratiti na Balkan“

Direktor Ruskog instituta za strateška istraživanja Leonid Rešetnjikov poručio je da se Rusija mora vratiti na Balkan i širiti svoje prisustvo.

Balkan igra veoma bitnu ulogu: Leonid Rešetnjikov
 

On je naveo da ruski vojni eksperti smatraju da su na dnevnom redu SAD i NATO-a dva osnovna pitanja - Ukrajina i Irak, te da im je zbog toga važno da dominiraju u crnomorsko-mediteranskom regionu, na Balkanu i u Turskoj.

"Balkan, naravno, pogotovo u svetlu krize u Ukrajini i zbog nestabilne situacije na Bliskom Istoku, igra veoma veliku ulogu. A oni koji žele da iskoriste ukrajinsku krizu za jačanje svojih pozicija - SAD i NATO - na Balkanu već imaju solidan učinak", napominje Rešetnjikov.

On ističe da SAD u osnovi kontrolišu sve osnovne zemlje Balkanskog poluostrva - Rumuniju, Bugarsku i Grčku, prenosi portal "Fakti".

"Može se reći da se sve tri države nalaze u potpunoj zavisnosti od SAD. Ista je situacija i sa takozvanom 'državom Kosovo', pseudodržavom Makedonijom i pseudodržavom Crnom Gorom - sve su pod najmoćnijim mogućim uticajem, čak bih rekao pod otvorenim diktatom SAD", upozorava Rešetnjikov.

On je ocenio da Srbija zasad još igra "polunezavisnu" ulogu, ali da je njeno rukovodstvo pod najtežim mogućim pritiskom Zapada, koji ga ucjenjuje mogućnošću primanja/neprimanja u EU.

"Uostalom, ona postepeno počinje da popušta pod tim presingom", kaže Rešetnjikov i dodaje da je stanovništvo Bugarske, Grčke i Srbije u većini prijateljski raspoloženo prema Rusiji, ali da je problem u zavisnosti njihovih elita.

Rusija kao humanitarna sila

On je istakao da u ovakvoj situaciji Rusija mora da se vrati na Balkan, pre svega, kao humanitarna sila i u ekonomskoj sferi, te da aktivno širi svoje prisustvo i tvrđe i usmerenije radi sa rukovodstvima tih zemalja.

"Ekonomski odnosi sa tim zemljama moraju uticati na političke odnose, a ne obrnuto. Projekat 'Južni tok' je veoma aktuelan u Bugarskoj i u Srbiji. Povoljan je za obe države. Međutim, bugarsko rukovodstvo ne izdržava pritisak SAD", ističe Rešetnjikov i dodaje da je teška perspektiva i pred srpskom ekonomijom.

Rešetnjikov je naglasio da je u zemljama Balkana potrebno sistemsko prisustvo Rusije, koja treba da podržava, pre svega, one snage koje nastupaju sa pozicija prijateljstva i saradnje sa Rusijom, a takvih ima.

Podsetivši da su na teritorijama balkanskih država već američke i NATO vojne baze, Rešetnjikov je istakao da rukovodstva tih zemalja moraju shvatati šta prisustvo tih baza znači u slučaju zaoštravanja konflikta, odnosno otpočinjanja vojnih dejstava.


"Prvo, udar po tim zemljama. Po Crnoj Gori, Bugarskoj, Rumuniji i Grčkoj. Udar sa strane Rusije! Mi, politikolozi, o tome otvoreno govorimo. Balkanske zemlje su mete na prvoj liniji", upozorava Rešetnjikov.

POVEZANE VESTI

Subota 20.09.2014. 17:03
BALKANSKA RUSIJA JE VEĆ STVORENA na balkanu svi drugi osim Rusa nema šta da traže jer će mo im je...... maju i sve će da plate odma nam šaljite oružje a mi će mo naše izdajnike skrajnuti.
Subota 20.09.2014. 17:45
“Rusija se mora vratiti na Balkan“ ------------------------------- Више него добро дошли, а свакако што пре и што више то боље.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online