Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 16.08.2014.
19:16
Beta A

Gaza: Slede teški pregovori o primirju

Izraelci i Palestinci se pripremaju za nove teške pregovore od kojih zavisi da li će se od ponoći u ponedeljak nastaviti prekid vatre u ofanzivi izraelske vojske protiv palestinskog borbenog Pokreta Hamas u pojasu Gaze.

Stanovništvo razorene Gaze koristi šesti uzastopni dan primirja za oporavak
 

Uoči pregovora koji bi trebalo da se nastave u nedelju, stanovništvo Gaze, razorene bombardovanjem i artiljerijskom vatrom, koristi šesti uzastopni dan primirja, poremećenog samo jednim ispaljivanjem palestinskih raketa na Izrael i njegovom odmazdom iz vazduha u noći između srede i četvrtka.

Sada je na izraelskim i palestinskim pregovaračima da se dogovore o trajnijem prekidu vatre.

Palestinski strana je pokazala oprezno uverenja u mogućnost sporazuma kojim bi se izbegao nastavak krvoprolića u kojem je poginulo skoro 2.000 Palestinaca - civila i 70 Izraelaca - mahom vojnika.

Ima nade za trajno primirje?

Azam Al-Ahmad, šef palestinske delegacije i vođa organizacije Fatah, nagovestio je u subotu da ima nade za trajnije primirje, a ne samo za još jedan produžetak od nekoliko dana.

"Imamo velike nade u vrlo brzo postizanje dogovora, pre kraja sadašnjeg primirja, a možda i dogovora o trajnom prekidu vatre", rekao je on za AFP.

"Možemo postići dogovor ukoliko izraelska strana prihvati sve zahteve jedinstvene palestinske delegacije, a posebno ako obustavi agresiju protiv našeg naroda, rat protiv Gaze i potpuno ukine opsadu (blokadu Gaze)", rekao je za AFP predstavnik Hamasa, Sami Abu Zohri.

Ali, dodaje AFP, nije moguće utvrditi šta je od tih zahteva realno, a šta uobičajena retorika.

Izraelci su, međutim, veoma tajnoviti o sadržaju i napretku pregovora.

Nepomirljivi zahtevi

Obe strane su pregovore počele naizgled nepomirljivim zahtevima. Izazov za pregovarače je da smisle formulu da obe strane dobiju nešto, a da to ne izgleda kao poraz za jedne, a pobeda za druge.

Nastavak pregovora je zakazan za nedelju ujutro ili u podne u Kairu, kažu Palestinci.

Izraelci odbijaju da razgovaraju s "teroristima" iz Hamasa te je u Kairo došla šira delegaciju u kojoj su "Islamski džihad" i Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Egipćani, na čijoj granici je Pojas Gaze, su posrednici koji prenose stavove između izraelskih i palestinskih delegata koji se ne sreću, već je svako u svojim prostorijama.

Ti pregovori koji se vode u sedištu egipatske obaveštajne službe, već su doveli do prvog prekida vatre uspostavljenog u ponedeljak, a obnovljenog u četvrtak za još pet dana.

U nedelju bi trebalo da se pregovara o egipatskom predlogu da se uspostavi trajno primirje i da se u roku od mesec dana nastave pregovori o svemu ostalom.

POVEZANE VESTI

Subota 16.08.2014. 19:41
Izraelci prvo sravne sve sa zemljom, pa onda " pregovaraju "..., za razliku od Srba i Rusa !
Subota 16.08.2014. 19:45
džaba vas bilo sviju, tako naoružanih do zuba
Subota 16.08.2014. 21:45
Nema ovde primirja, dok se ne pocne sa eksploatacijom gasa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online