Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 04.07.2014.
09:06
Beta A

Rjabkov: SAD pokušavaju da nas posvađaju sa svetom

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova, Sergej Rjabkov, izjavio je da SAD pokušavaju da otežaju saradnju jednog broja drugih zemalja sa Rusijom i dovedu odnose između Moskve i Vašingtona u ćorsokak.

Amerikancima smetaju naši saveznici: Sergej Rjabkov
 

Rjabkov je za izdanje lista Komersant od petka komentarisao informacije koje su se pojavile u medijima da je ambasador SAD u Sloveniji pokušao da ubedi vlasti te zemlje da odbiju da sledeće nedelje prime ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

"Ako je to istina, o čemu ja ne mogu da sudim, ostavljam to savesti američke strane. Mi sa sigurnošću znamo da američka administracija teži sprečavanju svojih saveznika i poslovnih ljudi, vršeći pritisak na njih, da na odgovarajućem nivou učestvuju na velikom broju foruma i sastanaka važnih za Rusiju", naveo je Rjabkov.

To su, kako je rekao, remetilački potezi koji svakako nemaju uticaja na politički kurs Rusije, ali vode u ćorsokak odnose između Moskve i Vašingtona.

"Konkretno, ja nemam informacije o situaciji (aktivnostima ambasadora SAD u Ljubljani). Moji komentari tiču se, u celini, američkih pokušaja da spreče druge da normalno razvijaju odnose i imaju dijaloge sa ruskom stranom", dodao je zamenik šefa ruske diplomatije.

Rjabkov je rekao da su SAD ograničile proverene i efikasne oblike dijaloga sa Rusijom, dodavši da su to oblici dijaloga i saradnje koji su dokazali svoju relevantnost.

Pročitajte još:

* Ruski zvaničnik poručio SAD: Vežbajte jogu, gledajte TV, manite se Krima

* Šta Obama piše Srbiji zbog Rusije

* Ukrajinske granate pale na Rusiju

"To se odnosi pre svega na bilateralne predsedničke komisije i dijalog o ekonomskim pitanjima. Američka administracija je došla do zaključka da taj dijalog nije potreban", naveo je Rjabkov.

Naveo je i da nije pretpostavljao da teme koje su u vezi sa trgovinom, investicijama i pristupom tržištima mogu tako jednostavno postati žrtve geopolitičkih računica, dodavši da se ispostavilo da se to može dogoditi.

"U ovom trenutku tržište se pretvara u instrument spoljne politike. Zabranjeni trikovi, koji nemaju nikakve veze sa tržišnim interesima i proračunima ekonomske efikasnosti, sve se više upotrebljavaju. Sve je to potčinjeno čitom geopolitičkom zadatku ograničavanja i čak unazađivanja zemlje ili zemalja koje su, zahvaljujući njihovoj spoljnoj politici ili nečem drugom, u neskladu sa SAD", kaže Rjabkov.

To su, kako on ocenjuje, trikovi iz veoma daleke prošlosti u kojima, kao i u mnogim drugim izrazima ugrožavajuće aktivnosti političkih snaga SAD u vezi sa ekonomskim činiocima, Rusija vidi odraz nedostatka poverenja u onom stepenu u kom interesi SAD mogu biti osigurani u budućnosti.

POVEZANE VESTI

Petak 04.07.2014. 09:23
Lično sam u šoku, gledajući koju bijedu su Ameri napravili od sebe, trčkarajući po Balkanu i unižavajući sebe ne bi li narušili poslovne odnose Rusije. Strašno, koliko ih boli taj Južni tok, žila kucavica Evropi, ali i Rusiji!!!
Petak 04.07.2014. 09:27
Kako SAD gubi primat u svetu on počinje da mrzi sve one koji mu zdušno ne pomažu nesvataju u kojem veku žive da su njihove teorije prevarom i silom okupirali svet i sada moraju da propadnu. NAJTEŽE JE ONO ŠTO SI OTEO IZGUBITI.
Petak 04.07.2014. 12:52
Slavite danas je 4 jula dan Amerike .Živela Amerika ,ajmo svi Živelaaaaaaaaaaaaaa
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online