Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 22.06.2014.
06:16
Z. Mirković - Vesti A

Sulejmanovi potomci osvajaju srca Bečlija

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan u četvrtak je u Beču, na proslavi lokalnog turskog udruženja, ocenio da su pripadnici turske dijaspore u Evropi "potomci Sulejmana Veličanstvenog" i istakao da je Turska šansa koju Evropa ne sme propustiti. Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc je optužio Erdogana da ne poštuje zemlju domaćina.

Kao u Istanbulu: Erdoganove pristalice u Beču
 

On je optužio Erdogana da u Austriju uvozi tursku izbornu kampanju i da je time izazvao nemire.


"Imam pozdrave 77 miliona građana Turske. Kao narod smo uvek bili ponosni na vas, jer kada je vama bilo dobro, dobro je bilo i nama. Kada ste bili tužni, bili smo i mi", rekao je Erdogan u govoru pred oko 7.000 pripadnika turske dijaspore u dvorani i oko 10.000 ispred nje.

Sukobi na ulici

Dok je Erdogan držao govor u dvorani, više hiljada njegovih protivnika protestovalo je ulicama Beča i nakratko se sukobilo sa policijom. Učesnici demonstracija su se sukobili sa policijom, koja je bila prinuđena da primeni biber sprej. Razlog za "kratki sukob", kako je objasnio portparol bečke policije Roman Haslinger, bila je flaša koja je bačena iz kafića na povorku.
U povorci, kako tvrde organizatori učestvovalo je oko 10.000 ljudi, a prema policiji 6.000.

Erdogan je podvukao da su "Turci u Evropi unuci sultana Sulejmana Veličanstvenog", dodajući da su došli u Evropu da osvoje "srca Bečlija" i da niko ne mora da ih se boji.


Za Evropu je Turska jedna važna alternativa, izlaz i jedini prolaz ka istoku, podvukao je on.


Turski premijer se osvrnuo i na privredni razvoj Turske.


Ranije se čekalo na čokoladu iz Evrope, a danas "u Turskoj ima više svega onoga što postoji u Evropi", naglasio je on, dodajući da je Turska počela čak da proizvodi i helikoptere.


Erdogan se osvrnuo i na druge stranke u Turskoj, posebno raniju vladu, koja je, kako je naglasio, diskriminisala žene koje su nosile marame i osobe koje su se posvetile islamskoj veri.


Turska je u istoriji, prema njegovim rečima, uvek bila usmerena ka zapadu, poručivši EU "da Evropa ne prestaje tamo gde se Dunav uliva u Crno more, već počinje gde Tigris ima svoj izvor".

Kurc: Turčine, ne zavađaj nam narod


Erdogan je dodao da se Turska ne meša u unutrašnju politiku drugih zemalja, izuzev ako raste rasizam i islamofobija, kada štiti prava svojih građana.
On je dijaspori u Austriji poručio da treba da se integriše u društvo, ali ne i asimiliše.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.06.2014. 07:05
Navika je takva u turaka, ponose se prljavštinom svojije predaka. Srbi slave one koji se suprostavljaju osvajačima dok Turci slave osvajače; dva suprotna morala, zato Njegoš i kaže; Srb i Turčin ne slažu se nigda. Zašto se Erdogan poziva na Islam? Islam je pokornost Bogu a osvajači se pokoravaju samo đavolu.
Nedelja 22.06.2014. 08:22
prodaje im 2 evra litar benzina, kakav je to reket....kad je doso na vlast bio je go, ko crkveni mis.sada je milioner a i njegov sin...bede ima i to dosta, a dosta njih sto ga mrze...erdogane preso si blera po krvolocnosti.Sirijski narod krvari zahvaljujuci tebi najvise. Ovi zverovi primitivni nekultirni i prljavi turci, ce sami da skinu sekaca kebaba erdogana.
Nedelja 22.06.2014. 07:05
Navika je takva u turaka, ponose se prljavštinom svojije predaka. Srbi slave one koji se suprostavljaju osvajačima dok Turci slave osvajače; dva suprotna morala, zato Njegoš i kaže; Srb i Turčin ne slažu se nigda. Zašto se Erdogan poziva na Islam? Islam je pokornost Bogu a osvajači se pokoravaju samo đavolu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online