Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.05.2014.
03:33
Vesti A

Lični podaci na dlanu hakerima

Federalna vlada je milione korisnika svojih usluga na internetu izložila opasnosti da im svi lični podaci budu provaljeni. Rupe u zaštiti identiteta i detalja korisnika odnose se na veb-sajt MyGov, koji sadrži privatne podatke o Australijancima, uključujući njihove odlaske doktoru, recepte za lekove koje dobijaju, kao i detalje o socijalnoj i pomoći za decu.

Korisnici i njihovi lični podaci u opasnosti od hakerskih napada
 

Problem je mogao da bude neslućenih razmera kada se ima u vidu da su i poreske vlasti odlučile da od ove godine nema prijave poreza elektronskim putem, dok se ne registruje na MyGov.

Skromna bezbednost

Drugi stručnjaci za informatiku podržavaju Čubrilovićeve nalaze.
- Jednostavnost i obim osetljivih tačaka ne pružaju mi nikakvo uverenje da su podaci u sigurnim rukama - kaže konsultant za bezbednost programa Troj Hant. - Činjenica da je Nik bio u stanju da pokaže kako se bazični napad na račun žrtve može izvesti jednostavnim ulaskom na veb-sajt, dokaz je da su podaci sve drugo osim "bezbedni".
Kada je video pismo iz vlade upućeno Čubriloviću, Troj Hant je kazao da ono predstavlja "nečuven odgovor", zato što se ne osvrće ni na jedan od Čubrilovićevih nalaza.

Kada se radi o stepenu sigurnosti celog vladinog internet-sistema (MyGov), onda bi on mogao na skali od deset da dobije ocenu nula ili najviše pola poena. Ranjivost podataka pohranjenih na vladinom sajtu otkrio je Nik Čubrilović iz Vulongonga, koji se već više godina bavi upravo ovim zanimanjem - otkrivanjem propusta koji hakerima omogućuju da dođu do podataka o ljudima.


On je, tako, utvrdio da je jedan od više nedostataka u zaštiti mreže bio tako ozbiljan, da njemu omoguće da uđe u podatke doslovno svakog registrovanog korisnika sajta MyGov.


Neke od rupa su, kako se saznaje, začepljene od 2. maja, kada je Vlada obaveštena o njima. Nije poznato koliko dugo je već njena internet mreža tako nezaštićena, ali je činjenica da njen veb-sajt u različitim oblicima postoji još od 2009. godine.


Čubrilović je obavestio nadležne organe o svojim nalazima. Međutim, on je 7. maja dobio odgovor šefa odeljenja zaduženog za bezbednost informativnog sistema u kome se ne prihvata direktno postojanje problema. Pismo izgleda kao odbacivanje onoga što je Nik otkrio i navodi da su podaci "u veoma sigurnim rukama".


- Prema vrsti, osetljive tačke (vladinih sajtova) su proste, elementarne. Našao sam ih za nekoliko minuta i bilo ko da se bavi analizom bezbednosti i provede koji minut na veb-sajtu može da nađe iste "bube". Ovo je veoma ozbiljno pitanje. Imate milione ljudi čiji životi su prikazani kroz Mediker, potencijalno, i njihovi budući poreski podaci poslati onlajn, biće takođe svakome na raspolaganju da uđe u njih - kaže Nik Čubrilović u intervjuu za Ferfaks.

Čubrilovićev dokaz

Nik Čubrilović može da dokaže da je u stanju da, preko korisnika registrovanog na MdžGov, ako su mu računi povezani, uđe u njegov poreski dosije, zatim podatke o isplatama kod Centrelinka, lečenju putem Medikera, naknadama iz službe za brigu o deci, Ministarstva ratnih veterana, elektronskog zdravstvenog sistema, Nacionalnog programa osiguranja invalida.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online