Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 30.04.2014.
15:57
Beta A

"NATO mora da bude otvoren za nove članice"

NATO mora da drži svoja vrata otvorena za pridruživanje novih država, pri čemu je jasno da nijedna spoljna sila nema pravo veta na to, izjavila je pomoćnica generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju Kolinda Grabar Kitarović.

NATO hoće da se širi i na Balkan (Foto: Ilustracija)
 

"Vrata (NATO) se ne otvaraju automatski samo zato što neko stoji ispred njih. Pristup se bazira na pojedinačnim zaslugama i kapacitetima kandidata da ispunjava svoje obaveze i da se pridržava odgovornosti koje proizlaze iz članstva. Istovremeno, mora biti jasno da nijedna spoljna sila nema pravo veta na proširenje NATO-a", napisala je Grabar Kitarović za časopis koji izdaje beogradski Forum
za bezbednost i demokratiju.

Kolinda Grabar-Kitarović, nekadašnja šefica diplomatije Hrvatske, navela je da je Crna Gora postigla veliki napredak ka članstvu u EU i NATO, i da je "jak kandidat" za članstvo u NATO.

''Pravo je vreme da Crna Gora uđe u NATO''

"Ohrabreni smo napretkom koji je Crna Gora ostvarila u svojoj reformskoj agendi i njenoj rastućoj saradnji sa NATO-om. Ostaju izazovi, naročito u četiri oblasti: potrebi da se pospeši vladavina prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, nalaženju resursa za modernizaciju oružanih snaga i objašnjavanju javnosti
značaja evroatlantskih integracija", navodi se u članku.

Kolinda Grabar-Kitarović napisala je da NATO podstiče Srbiju da produbi politički dijalog, ocenjujuci da je izvrsna vojna i praktična saradnja Srbije u okviru procesa Planiranja i revizije i Radne grupe za reformu odbrane.

"Ovo vreme predstavlja veliku priliku za Srbiju i region", ocenila je pomoćnica generalnog sekretar NATO i dodala da je NATO "podržavao težnje Srbije ka EU i nastavak napora za normalizaciju odnosa sa Kosovom".

Po njenim rečima, saradnja Srbije i NATO-a u okviru Partnerstva za mir ni na koji način ne protivreči vojnoj neutralnosti Srbije niti prejudicira bilo kakve aspiracije na članstvo.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.04.2014. 16:00
Genocidnu fašističku organizaciju NATO će SIGURNO obuzdati SIBIRSKI TIGAR
Sreda 30.04.2014. 16:15
Повампирени капиталистичко-нацистички следбеници који иду под разним именима попут оебс-ун-доктори без граница, разноразне квази-хуманитарне орг..........створени од вратикана са жељом да покатоличавају свет уз подршку њиног цвећа сс ханџар. Кад све саберемо значи нато је директни потомац формација зла.........наследник полиtике геноцида и холокауста....
Sreda 30.04.2014. 16:55
"Pristup se bazira na pojedinačnim zaslugama..." --------------------------------------- Многи који су у тој говнарској организацији су заиста заслужили чланство... Историја им је пребогата деструкцијом и масовним убиствима. Јебао вас нато!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online