Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 23.04.2014.
04:29
N. Jokić - Vesti A

Krajnja desnica juriša na Brisel

Četiri sedmice uoči izbora za Evropski parlament (EP), sva istraživanja javnog mnenja pokazuju spektakularno jačanje krajnje desnice, čija bi lista u Francuskoj, na primer, mogla da izbije čak na prvo mesto po broju glasova. Iako je izlaznost birača na evropske izbore uvek veoma niska, njihov značaj je sve veći obzirom da se u Evropskom parlamentu izglasa čak 80 odsto zakona važećih u 28 država članica.

Protiv fašista: Članice Femena protestuju u Parizu, ispred centrale Nacionalnog fronta
 

Saveznik francuskog Nacionalnog fronta u EP je Partija Slobode, Gerta Vajldersa, koja bi u Holandiji takođe mogla da izbije na prvo mesto.


Sa belgijskom strankom Vlaams Belang i neofašističkom italijanskom partijom Liga Nord, krajnja desnica mogla bi da formira parlamentarnu grupu koja bi, prema procenama, mogla da broji 38 poslanika.


Kako je EU uspela da postane toliko omražena da proevropske političke grupe sada strahuju da će na predstojećim izborima platiti ceh za sve što bi značilo zaustavljanje evropskog konfederalnog projekta?


U vreme izbora iz 2009. godine ekonomska kriza je tek izbila. Od tada su države morale da pokrivaju dugove velikih banaka novcem poreskih obveznika, posle čega su mnoge državne kase ušle u deficite. EU je nastavila da štiti pre svega interese banaka i

Kriza

EU je najavila uspostavljanje sistema bankarske kontrole u času kada su džepovi građana ispražnjeni, kada je prema izveštaju Crvenog krsta izbila najveća humanitarna kriza u Evropi posle Drugog svetskog rata, kada na zapadu EU strahuju da im jeftina radna snaga sa istoka Unije ne otme radna mesta.

finansijskog sektora. Njihove gubitke pokrivale su države novcem građana kojima je kao jedini lek prepisivano stezanje kaiša, štednja na svemu što su državni izdaci poput prosvete, zdravstva, socijalne pomoći...


Birokratija, korupcija i imenovanja, a ne izbori za Evropsku komisiju, srozali su takođe ugled EU. Tako je konačno krajnja desnica dobila svojih pet minuta jer zna da je najlakše zavladati masama kada su uplašene: Ona im obećava zaštitu, ukidanje evra i Evropske unije, ali i povratak na države-nacije.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.04.2014. 05:12
Боже ме саклони болесне ЕУ.
Sreda 23.04.2014. 07:09
TAMO GDE SRBIJA HOĆE TO VEĆ MORA DA JE PROPALO UVALIT ĆE NAS JOŠ U NEKU BEDU VEĆU OD NAŠE.
Sreda 23.04.2014. 09:18
Kada dozvole brak medju homoseksualcima,ogromne pare da se spasu Banke koje su pokrale sta su mogle,gde deca u obdanistu ne smeju da jedu svinjsko meso zbog obzira prema drugima.Kada udaraju porez na sve i svasta zbog neke vajne ekologije a zapravo je debeli bizniz u pitanju.Kada sa novcem poreskih obveznika idu da bombarduju druge drzave i bacaju milijarde na pogresnu spoljnu politiku.Pa na kraju dodju i pitaju se kako to da desnicari dobijaju toliki priliv.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online