Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.04.2014.
02:38
Vesti A

Svirepi ubica bez pomilovanja

Denis Delić, ubica Alme Locić, nije uspeo prošle nedelje da uveri sud da mu smanji 20-godišnju zatvorsku kaznu. Od tragedije u kojoj je Alma Locić izgubila život, proteklo je više godina ispunjenih Delićevim pretnjama.

Foto: Ilustracija
 

Posle pretnji da će ubiti bivšu ženu i njihova dva sina, policija je prvi put uhapsila Delića dok je sedeo ispred njene kuće sa napunjenim pištoljem, zbog čega mu je prekršajni sudija odredio jednogodišnju kaznu društveno obaveznog rada. Policija je nakon toga zatražila da Denisu Deliću sud zabrani približavanje Almi Locić, ne bi li je tako zaštitili, što je i učinjeno. Međutim, tokom naredne skoro dve godine, Denis je nastavio ponovo da preti smrću bivšoj ženi.

Crno detinjstvo

Edi se seća kako su se njemu i bratu jednom u školi u igri raskrvarila kolena, zbog čega su morali kod lekara da bi rane zašili. Otac im se toliko razbesneo, da ih je obojicu linčovao od batina.
- Pričamo o udarcima pesnicama, boksom, šakama, čak nas je i pljuvao da bi nas ponizio pred drugim ljudima. Sećanja iz detinjstva su toliko crna da i danas imam strah da ih se sećam, bili smo tako mali - kaže Edi.

Opravdano zastrašena gospođa Locić privemeno je napustila kuću, bila je izvesno vreme kod sinova i svoje sestre u Dandenong Nortu, verujući da je tamo bezbednije za nju. Međutim, pošto je sud odlučio da produži zabranu Denisu Deliću, Alma se ponadala da je sve završeno, pa se vratila svojoj kući. Ta odluka koštala ju je života.
 

Sačekuša

U sudskoj presudi, donetoj prošlog petka, odbačena je žalba Denisa Delića na pravosnažnu 20-godišnju kaznu zatvora, na koju je osuđen zbog javne likvidacije Alme Locić u mirnoj ulici u Malgrejvu, na jugoistoku Melburna. Sudsko veće Apelacionog suda, u sastavu Džefri Netl, Marisa Nevi i Majkl Sifris, navelo je kako je žrtva kobnog dana, 1. novembra 2011. godine, bila u poseti kod sestre. Denis Delić, koji je ranije bio poznat po imenu Muhamed (Edi) Delić, tog jutra parkirao je automobil na oko 50 metara od Almine kuće u Bertrand aveniji. Bio je naoružan poluautomatskim pištoljem koji je, ranije, kupio u Adelejdu.
 

Kukavičko ubistvo

U pravosnažnoj presudi utvrđeno je da je ubistvo bilo "kukavičko, podmuklo, javna egzekucija žene", da je zločin bio planiran, smišljan i ničim isprovociran. Ni maksimalno izrečena predviđena kazna za zločin, kao ni period od 16 godina koji mora da se odsluži pre prava na pomilovanje, ne može da se smatra preoštrom kaznom za počinjeno delo, zaključilo je sudsko veće Apelacionog suda.

Tog prazničnog dana Alma Locić (55) žurila je da se vrati kući u Malgrejv kako bi se pripremila da bi kao ponosna baka dočekala sina i njegovu verenicu i tek rođeno unuče, koje je tog dana napunilo samo 11 dana. Baka nije dočekala da zagrli unuka u kući. Istog dana trebalo je da ode u goste kod starijeg sina, gde je čekala njena lepotica zelenooka unuka.


Denis je Almu pratio, stalno pretio, zahtevao da mu da novac za kocku i pretio da će je ubiti. - Podnosilac žalbe (Delić) preskočio je ogradu iza porodične kuće, da bi se sakrio u garaži i čekao da se žrtva (gospođa Locić) vrati kući, navodi tročlano sudsko veće. - Oko podneva, žrtva se vratila kući. Nakon što je parkirala kola, Delić je napao ženu a zatim joj pucao u leđa. Ranjena žena je pala. Ubica je stao iznad žrtve i pucao iz neposredne blizine. Preminula je na licu mesta. Nedugo posle svirepog zločina, Delić je otišao u policijsku stanicu u Dandenongu gde se prijavi.


Čim su saznali za pucnjavu, Almini sinovi Din i Edi, dojurili su do majčine kuće, gde su je mrtvu zatekli na ulici. Stravična slika zločina pratiće ih do kraja života.
Tokom ispitivanja u policiji Denis Delić je priznao da je punih šest meseci kovao plan kako da ubije bivšu ženu, nakon što je to i uradio. Denis Delić (62) je bio nezaposleni invalidski penzioner, koji je iz Bosne i Hercegovine u Australiju došao 1969. godine. Ranije prošle godine on se na sudu izjasnio krivim za ubistvo Alme Locić, zbog čega je osuđen na 20 godina zatvora, od kojih mora da odsluži najmanje 16 godina.
 

Očeve batine

Alma je svoje sinove podsticala da se uključe u sport, da uče, davala im savete kako da što lakše prođu kroz mladalačke probleme. Pokušavala je da ih zaštiti i od njihovog nasilnog oca, koji se nije libio da ih tuče i zbog najmanje greške.
- Čak i kao decu, majka je pokušavala da nas zaštiti da ne dobijamo batine kada bi im otac došao ljut sa posla. Pomagala bi nam da sakrijemo štetu koju smo možda napravili - kaže Din. Međutim, Denis je gotovo redovno tukao svoju decu, ostavljajući im po telu velike plave modrice.
- Bili su različiti. Sa mamom smo mogli da sednemo i pričamo. Bili smo otvoreni i iskreni, nismo želeli da je razočaramo. On je bio agresivan. Dobijali smo batine sve do svoje 19 godine. Majka je pokušavala da ga spreči da nas tuče - kaže Edi.
Žagor, smeh i igra između Alme i njene dece, ubrzo bi zanemeli, kada bi se kući sa posla vratio Denis.
- Dobijali smo stravične batine. Nije bilo teško da se on naljuti. Sećam se da nisam danima mogao da idem na časove plivanja, jer sam sav bio modar - rekao je Din.

Alma i Denis bili u bračnoj zajednici 23 godine, da bi se 1997. razišli zbog muževljevih kockarskih problema, a zvanično su se razveli pet godina kasnije. Delić se žalio na izrečenu kaznu, smatrajući da je drakonska, ali je sudsko veće smatralo da je adekvatno kažnjen.


Sudsko veće je podsetilo da je Kruna u svom zaključku navela da je Delić "gajio mržnju protiv ubijene, a da je motiv ubistva bila njegova osveta". "Podnosilac žalbe je ozbiljan primer razbojničkog ubistva", istakle su sudije Apelacionog suda.


Obožavali majku

Prošle godine Din i Edi pristali su na intervju za "Herald san" kako bi govorili o majčinom ubistvu i to samo iz dva razloga. Da bi podsetili na uspomene posvećene majke, žene koja je teško radila, žene koja je volela svoje sinove, kućne ljubimce, uživala da kuva i svim srcem navijala za omiljeni fudbalski klub Kolingvud.
Takođe, oni su želeli da dignu glas protiv sve prisutnijeg porodičnog nasilja, te pozovu članove etničkih zajednica da se pridruže u pružanju podrške ženama koje se nalaze u nasilnim vezama.


Zbog porodičnog nasilja Denis Delić je 2009. proveo devet nedelja u zatvoru, jer ga je policija zatekla naoružanog ispred Almine kuće, nedugo pošto je pretio da će je ubiti zajedno sa njihovom decom. Kažnjen je na godinu dana uslovne kazne, ali je posle dve godine izvršio svoj đavolski skovan plan.


- Ne želim da prenaglašavam stvari jer je ona sada mrtva, ali ona je za nas bila super majka - rekao je Din o Almi, koja je rođena u Jugoslaviji pod imenom Almasa, a u Australiju je došla kao dete pa su je svi poznavali kao Almu.
- Uživala je da kuva, čisti, da nas pazi. Bila nam je sve. Kao momci nismo to znali puno da cenimo, ali kada smo dobili svoju decu, onda smo shvatili šta je ona činila za nas - dodaje Din. Slaže se i Edi.


- Iskreno, prilično smo odrasli sa jednim roditeljem - rekao je sada 35-godišnji Din koji zajedno sa 38-godišnjim Edijem čoveka koji im je ubio majku više ne može da zove ocem. Za njih je to sada samo "pojedinac" ili "on".


Muhamed (Denis) takođe se doselio iz Bosne kao tinejdžer, a sa Almom se upoznao u Melburnu gde su se 1975. godine i venčali. Posle nekoliko godina promenio je ime, pod kojim je u junu prošle godine osuđen na dve decenije zatvora. U vreme presude, Denis je imao 61 godinu, pa bi iz zatvora trebalo da izađe kao starac.


Alma je ubijena ispred kuće u Malgrejvu, nedaleko od marketa, kuće koju je kupila zajedno sa Denisom, da bi u njoj ostarili i gledali unuke. U toj kući odrastala su njihova dva sina.


Denis je tvrdio da su ga žena i sinovi finansijski upropastili, pošto je posle razvoda 2002. godine kuća pripala njima.


- Ljudi su uvek bili dobrodošli u našu kuću - kaže Din. Njegova majka, priča, radila je izuzetno duge sate u fabrici, a onda je žurila kući da porodici spremi i večeru.
- Kako je bila iz Evrope, svako veče kuvala je ogromnu količinu hrane - kaže setno sin. Edi priznaje da on i brat nisu ni znali koliko je odlična kuvarica bila njihova majka sve dok im u kuću nisu dolazili prijatelji Australijanci na večeru.
- Bili smo razmaženi kao deca, nismo želeli da jedemo sve što mama kuva. Ali naši prijatelji, koji su dolazili i jeli u našoj kući, govorili su kako je ona sjajna kuvarica - kaže Din.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online