Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 06.04.2014.
16:54 >> 22:16h
Beta A

Istok Ukrajine: Sukob sa policijom, narod traži referendum

Policija u Donjecku blokirala je zgradu regionalne administracije, koju su danas zauzeli proruski demonstranti, a državni javni tužilac je sapštio da su bezbednosne agencije počele proceduru oslobađanja zgrade. Kako prenosi Itar tas, u zgradi se nalazi oko 200 demonstranata, koji su saopštili da im je cilj da osnuju "narodni regionalni savet".

Protest u Donjecku. Građani ne priznaju Ukrajinu
Zauzeta uprava i u Harkovu - Proruski demonstranti preuzeli su kontrolu nad zgradom regionalne uprave u Harkovu, na kojoj su istakli rusku zastavu. Više od 2.000 demonstranata koji su nosili ruske zastave okupili su se ispred zgrade javne uprave, u koju je više desetina njih upalo, pošto se policija povukla pred njihovim naletom. Demonstranti su zatim sa te zgrade skinuli ukrajinsku zastavu i istakli rusku. Policija se i dalje nalazi na oko 50 metara od te zgrade.

"Moramo izdržati najmanje 24 sata, jer će sutra u podne biti održan osnivački kongres, kome će prisustvovati bar po jedan predstavnik iz svakog grada u regionu", saopštio je predstavnik zabarikadiranih demonstranata.

On je izjavio da se naoružani policajci kreću prema zgradi regionalne administracije, a posao im otežava između 600 i 700 ljudi, koji traže referendum i mašu zastavama Rusije.Oni su najavili da će na centralnom Lenjinovom trgu podići šatore i prenoćiti.

U međuvremenu su demonstracije održane i u Lugansku, gde je veća grupa ljudi zauzela zgradu službe bezbednosti. Itar tas prenosi da je tom prilikom došlo do sukoba i da ima povređenih i među demonstrantima i među pripadnicima obezbeđenja zgrade. Obe strane imaju i zarobljenike i u toku su pregovori o njihovoj razmeni.

Sukob policije i demonstranata u Donjecku
 

Više od 2.000 demonstranata uputilo se ranije danas ka prostorijama u Donjecku koje je čuvala policija. Od toga je 50 uspelo da se probije u zgradu. Demonstranti su sa zgrade lokalne vlasti skinuli zastavu Ukrajine, a istakli zastavu Rusije. Oni su nosili i transparente sa natpisima "Donjeck, ruski grad", "Dajte nam referendum!" - o nezavisnosti i pripajanju Rusiji, i "NATO napolje".

Lokalni mediji prenose da je protest održan i u Donbasu. Demonstranti su zauzeli zgradu ukrajinske službe bezbednosti u Lugansku, takođe na istoku zemlje. I na toj zgradi je istaknuta zastava Rusije.

Na skupu su demonstranti zahtevali oslobađanje proruskih aktivista privedenih na prethodnim protestima, a zgradu službe bezbednosti su gađali kamenicama i jajima.

Policija je pokušala da ih rastera suzavcem, ali je jedna grupa uspela da probije ulazna vrata i uđe u zgradu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.04.2014. 20:19
Русија је земља среће она никад нестат неће !
Nedelja 06.04.2014. 20:55
Slovenski pravoslavni, pragenu, ustani!
Ponedeljak 07.04.2014. 02:06
Treba izbjeci sukobe i stradanja,zasto prolijevati bratsku krv,jer poslije svih prepirki moraju zivjeti zajedno,bit ce sve dobro ako VLADa I MIR.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online