Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Nedelja 06.04.2014.
10:48
B92 A

Četvorogodišnjak crta kukaste krstove

Vaspitači u Nemačkoj lako izlaze na kraj sa hiperaktivnom decom ili rešavaju svađe oko lego kockica. Ali šta da rade kada četvorogodišnjak u vrtiću priča kako je dobar Arijevac, za razliku od druge dece „bezvredne rase“?

Foto: Ilustracija 

Jedan vrtić u pokrajini Hesen. Ovdašnje vaspitačice se prvi put susreću sa detetom koje, jedva da je naučilo da priča, a već kao na traci izbacuje nacističke parole. Dok druga deca crtaju sunce i mesec, ovo dete crta kukasti krst. Kada se užina, ne želi da sedi pored dece turskog porekla, piše Dojče vele.

- Na internetu smo pogledali šta rade roditelji deteta i videli u kojoj su partiji, da su radikalni desničari- priča šefica ovog vrtića za ZDF. Njen lik je zamućen, glas joj pozajmljuje novinarka. Ova žena želi da zaštiti sebe i svoju porodicu

- Desničari su spremni na svašta, to me plaši. Ali želim da javnost sazna da postoji ovakav problem i da to nije pojedinačni slučaj-

Rasističke dečije knjige

Kako se odnositi prema deci koju roditelji kod kuće podučavaju da mrze druge i drugačije? U Berlinu postoje tri mesta koja nude seminare na kojima vaspitači mogu da čuju neka rešenja.

- Vaspitačice u vrtićima često dođu do zaključka – ne mogu da prevaspitavam roditelje, ne bavim se ispiranjem mozga, pa to je samo drugačije mišljenje- kaže Eva Prauzner, socijalna radnica koja pomaže vaspitačima u jednoj od radionica.

- Tome se suprotstavljamo. Nacionalsocijalizam nije jednostavno jedno od mišljenja koje sme da se kaže. U najmanju ruku mu odlučno treba protivrečiti- dodaje Prauzner.

Seku problem u korenu

U vrtiću u Hesenu, sa početka priče, prvi put se uvideli problem pre tri godine. Od tada je kompletno osoblje vrtića uspelo da razvije konsekventan stav – nulta tolerancija za diskriminaciju drugog i drugačijeg.

Nacionaldemokratska partija Nemačke, koja okuplja ekstremne desničare, u poslednje vreme je veoma uspešna u predstavljanju sebe kao čuvara porodice. Žena i dete imaju mesto u njihovom sistemu. Na propagandnim skupovima često se postavi i zamak na naduvavanje po kojem dečica radosno skakuću. Jedan od zadataka supruga i majki je i da uđu u savet roditelja u vrtiću, kako bi tamo agitovale.

- Najpre pokušavaju da izgrade odnose poverenja sa vaspitačicama - priča Hajke Radvan, koja pri fondaciji Amadeu Antonio izučava odgajanje dece.

- U drugom koraku guraju svoju ideologiju. Recimo donose dečije knjige koje, kada se malo bolje pogleda, šire rasističke i antisemitske stavove.-

Da li rastu nove generacije nacista?

Kako je pisao nedeljnik Cajt, nove generacije neonacista – koji su u međuvremenu stasali da budu roditelji – vaspitavaju svoju decu kao da su tridesete godine, a Hitler na vrhuncu moći.


Njima se daju stara germanska imena – Arvin, Freja, Tore, Hildegund. Picu zovu povrćna torta, a Božić je Julfest. List piše o roditeljima koji svoju decu nikada ne vode lekaru – oni moraju biti čvrsti i sposobni da sami pobede prehladu ili grip. Devojčice treba da nauče da štite svoj dom. Institucije se odbijaju.

Da li time nastaje nova generacija desnih ekstremista? Generacija za koju će mržnja prema strancima i fanatizam biti najnormalnija pojava?

Eva Prauzner veruje da se to može sprečiti. Da bi se usprotivili diskriminaciji od malih nogu, potrebno je da vaspitači imaju jasan stav.

- Reakcija mora doći čim dete u vrtiću prvi put kaže neku diskriminušuću parolu ili frazu. Tada se mora intervenisati- smatra Prauzner.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.04.2014. 11:04
Njemac ostaje Njemac...tu nema pogovora...napravljene su velike greske posle I i II RATA.Trebalo je tatovati bez mira ukuono onoliko koliko su oni bili u tudjim zemljama. I kazniti ih onako kako su oni radili.I VERUJTE NIKAD IM NEBI VISE PALO DA NEKE NARODE NAZIVAJU BEZVREDNIM. OVAKO SVE IM JE OLAKO PROSLO...5,6 DO 8 MESECI RAT NA SVOJOJ TERITORIJI TO PREGRMELI...I OPET JOVO NANOVO. AKO IM SE OPET OPROSTI OVAJ TRECI PRODOR NA ISTOK...KO NAM KRIV. 1.Ako te neko prvi put prevari dabogda mu kuca izgorela. 2.Ako te po drugi put prevari dabgda injemu i nama. 3.Ako te po treci put prevari na isti nacin dabogda izgorela kuca samo nama. Ovo su reci starca pred klanje u Jasenovackom logoru.
Nedelja 06.04.2014. 11:18
Šta da rade, pitate se. Evo šta: sterilišite sve te iz "napredne rase" i odvedite ih u sanatorijum i zatvorite da više nikad ne izlaze, trujte ih i na grdbači normalnog svijeta više neće biti, niti će svijet trpjeti više njihove manifetluke.
Nedelja 06.04.2014. 13:59
Nazlost Nama je servirano da mrzimo Nijemce kao fasiste itd itd. ali ako se vratimo detaljno samo malo u Nasu Istoriju vidjet cemo da nam je to sve namjesteno ni manje ni vise. (bolje rat nego pakt ....... je iskrivljena verzija srpskih demonstracija u koju su englezi ubacili svoje ljude) Za vrijeme Obrenovica Srbija je bila vrlo postovana od IV Rajha za to postoje i video zapisi Stojadinovic je kategoricno upozoravao na bilo kakvo suprostavljane jednoj Super Sili kao sto je bila Njemacka tada. Mi smo nazalost dozvoli englezima da zamanipulisu sa komunjarama latinima, unijatima svih vrsta, poturcenjacima da budu najuspjesniji na Srpskoj Zemlji, rezultati su tu i dan danas!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online