Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 28.02.2014.
01:45
Beta A

Simić: Ukrajinska kriza najozbiljnija posle jugoslovenske

Nemiri u Ukrajini bi mogli da dovedu do žestokog spora između Rusije i Zapada, konkretno Brisela! To je najozbiljnija kriza posle one u Jugoslaviji, ocenio je politički analiticar Predrag Simić.

Predrag Simić

Predrag Simić je rekao da su se protesti protiv predsednika Viktora Janukoviča pretvorili u predmet spora Rusije i zapada i da su možda završeni u Kijevu, ali se neredi porenose na delove zemlje pretežno naseljene Rusima, kao što je Krim, gde se nalazi i ruska vojna baza.

"Čini mi se da je ovo do sada najozbiljnija kriza, ozbiljnija čak i od one u Siriji prošle godine, koja može dovesti i do ozbiljne eskalacije, samo je pitanje ko će u ovom trenutku biti spreman prvi da odstupi", kazao je Simić i dodao da je situacija na Krimu već eksplozivna zbog sukoba, da eskalacija neredazavisi od toga kako će na trenutnu situaciju reagovati zapad, ali i da očekuje da će Sjedinjene Američke Države ostati u pozadini.

Govoreći o uticaju situacije u Ukrajini na stanje na Balkanu, Simić je rekao da Ukrajina za Balkan nije veliki ni izvoznik, ni uvoznik, ali da postoji opasnost da se kriza direktno odrazi na dotok gasa.

Kličko: Bosance i Ukrajince muči ista muka

"U slučaju da se nemiri ne završe mogla bi da se ponovi situacija od pre par godina kada je Kijev zavrnuo ventile", kazao je Simić i istakao da bi zbog ukrajinskog scenarija Evropska unija mogla da bude blaža prema Balkanu, jer postoji tendencija da se nemiri prenesu na taj region, i da se već i na primeru BiH videlo da lako moze doći do nemira.

Upitan šta će se dogoditi ako dođe do sukoba Rusije i EU, Simić je rekao da bi Srbija tada bila primorana da bira stranu, što je poslednja stvar koja bi joj odgovarala jer bi izazvala podele slične onima iz 90-ih godina.

Pročitajte još:

Suhoj 27, ponos ruske avijacije

* Ameri u strahu da će Rusija da interveniše u Ukrajini

* Moskva: Ne napadajte Ruse, ne izazivajte rat

* Ruski avioni na granici sa Ukrajinom u borbenoj gotovosti

POVEZANE VESTI

Petak 28.02.2014. 03:09
Једино у Америци не мож` да се догоди такозвано "спонтано, демократско окупљање народа"... Јер једино у Америци не постоји америчка амбасада.
Petak 28.02.2014. 02:01
Molim vas ne dirajte nam Brisel. Pa sta ce biti sa nama ako ga Moskva raketira? Da li vi znate da nas on i doslovno rani? Jeste da je njegov leb jedno sedam puta skuplji nego sto bi trebao ali u konkurenciji ustaske Ideje, turskog Amana i tog belgijskog Maksija nekako izgleda da smo razapeti izmedju srbosjeka i jatagana a sad ce ovi Rusi da nam izmaknu blagonaklonu go*njivu motku. Neko ce pomisliti da je nismo zasluzili.
Petak 28.02.2014. 09:36
Tako je na izborima 2010. pobedio je Viktor Janukovič, pro-Rus i kao i mnogi tajkuni, jedan korumpirani političar koji je odma promenio ustav i ubacio familiju u biznis. To Evropi nije smetalo da sa njim pokrene pregovore o približavanju, ali ne i o ulasku u EU.Janukovič traži pare, puno para, a Evropa nudi siću, 600. 000 evra. Kada Putin piše ček od 15 milijardi, EU shvata da gubi 40 miliona potrošača i daljinskim se aktiviraju protesti u nadi da se napravi repriza narandžaste revolucije. I to tamno narandžaste.Sve se odvija po planu. Zapad pomaže i pali vatru putem radija Slobodna Evropa, dok se na trgu Majdan pojavljuju tatarski redari, tek prestigli sa tečaja u Siriji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online