Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 17.02.2014.
12:58
Beta A

Nije se primilila "demokratija": Libija propala posle Gadafija

Libija je u velikoj ekonomskoj krizi zbog zatvaranja glavnih naftnih polja, te država nema osnovne prihode tri godine posle rušenja vođe Moamera el Gadafija 2011. godine.

Propast došla sa "američkom demokratijom": Bengazi (Foto: Arhiva)
 

Na istoku Libije su od jula prošle godine blokirane glavna naftna polja, što je dovelo do pada proizvodnje na 250.000 barela nafte dnevno, dok je ranije proizvodnja bila 1,5 miliona barela dnevno. Posle deblokade polja El Harara na jugu, proizvodnja je početkom ove godine porasla na 570.000 barela dnevno, ali je poslednjih nedelja
ponovo opala jer su pobunjenici blokirali drugu platformu na jugozapadu Libije.

Naftna proizvodnja donosi 95 odsto prihoda države i čini 98 odsto izvoza Libije.

Po procenama Ministarstva nafte i Svetske banke, Libija je samo od jula 2013. godine izgubila više od 10 milijardi dolara. Premijer Ali Zeidan nedavno je izjavio da je Libija u ekonomskoj krizi i da će vlada imati teškoće da isplaćuje plate kako je bilo
planirano budžetom za ovu godinu.

Ekonomisti smatraju da će Libiji biti potrebno mnogo vremena da reši krizu, a i kada je reši, imaće tehničke i logističke probleme, kao i teškoće da vrati poverenje kupaca.

Svetska banka je navela da je Libija 2013. godine imala deficit od pet odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP), a za ovu godinu procenjuje da će biti četiri odsto. Država je zato morala lane da potroši između deset i 13 milijardi dolara svojih deviznih rezervi.

"Naftna kriza je duboko ugrozila privredu jer je znatno smanjila državne resurse", rekao je Ahmed Belras Ali, predstavnik libijske berze. Prema njegovim rečima nastala je atmosfera straha u poslovnim krugovima što utiče i na berzanske investicije.

Zbog političke nestabilnosti i sve veće nesigurnije, strani investitori strahuju da dođu u Libiju.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.02.2014. 13:21
Tek ce proklinjati dan kada su dozvolili da im padne najveci i najbolji vladar u istori te zemlje!!! Sad ce svake godine da menjaju "demokratske" vlade, dok tonu u ekonomski bezdan. Postovanje Muameru el Gadafiju, Libiskog mi naroda nije zao.
Ponedeljak 17.02.2014. 13:29
Gadafi je zeleo da napravi Africku uniju i da Libijski Dinar bude valuta. Valuta za koju ce prodavati naftu. Jer je poznata stvar da Amerikanci svuda u svetu naftu placaju dolarom. Dakle papir za resurse. Iz istih razloga su napadnute sve ostale zemlje bogate nafrom. Amerikanci kao i EU, prosto stampaju papire (novac) i daju ih za naftu, a poznato je da stampanjem novca bez pokrica isti gubi vrednost. Gadafi je zeleo da stane na put kapitalistickoj tiraniji i da novac ostavi u svojoj zemlji. Na zalost, zlocinci su ga u tome sprecili.
Ponedeljak 17.02.2014. 13:24
Neka se obrate amerikancima za pomoć, upravo su ovih dana podigli limit za zaduživanje, imaju para.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online