Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.02.2014.
03:33
Vesti A

Besne požari, kuće u pepelu

Sa novim talasom vrućina i jakog vetra, u Viktoriji i Novom Južnom Velsu izbila je još jedna serija požara. U nedelju, u Viktoriji je gorelo oko 50 požara, isto koliko i u NSW.

Borba sa požarom
 

Na severoistočnom i severnom obodu Melburna više kuća je uništeno, a vatrena stihija koja se brzo širila pretila je i stanovništvu. Kontrolor incidenata vatrogasne brigade Kris Hardmen kazao je da je vatra razorila više kuća oko naselja Varandita na severoistoku i Miklhemu na severu. Takođe, i iz Gizborna oko 50 kilometara severno od glavnog grada, dolaze vesti o uništenim kućama.
 

Ekstremna opasnost

Na snazi u NSW je totalna zabrana paljenja vatri, pošto se i dalje očekuje ekstremna opasnost od požara zbog vrućine i jakog vetra. Na južnim i istočnim područjima Riverine, opasnost je ekstremna, jer su prognoze da će temperature preći 40 stepeni, a vetar biti snage između 55 i 75 kilometara.
Vatrogasci su u pripravnosti, uključujući i avione.

U četiri po podne, vlasti su izdale hitna upozorenja o opasnosti stanovništvu 15 područja.


- Mogu da potvrdim da je više kuća uništeno. Ne mogu da kažem koliko - izjavio je Hardmen AAP-iju.


Prema njegovim rečima, snažan požar koji je zahvatio travu i nisko rastinje vrlo brzo se kreće u području Miklhema.  Ključna saobraćajnica Hjum hajvej blokirana je, a meštanima Beveridža, Donibruka, Kalkala, Miklhema i Velana rečeno je da je kasno da beže, dok se protiv stihije borilo oko 200 vatrogasaca. Troje njih je povređeno.


Alen Gudvin iz državnog Kontrolnog centra ističe da su veoma zabrinuti zbog požara nedaleko od Melburna.


- Najpre, sada nam je zadatak da obezbedimo ljude. Ali, drveće u krugu oko Melburna predstavlja nam priličnu brigu. Trava gori i na područjima Fokner, Rezervoara i Kilora.


Veliki požari koji gore već više dana doveli su u nedelju do poziva za opasnost u Gipslendu, gde je meštanima Orbosta, Rejmond Krika i Morsa takođe rečeno i da se evakuišu.


U Novom Južnom Velsu, plamen šumskih požara i trave blokirao je dve važne saobraćajnice - Princes hajvej je bio zatvoren u oba pravca između Timbilike, severno od granice s Viktorijom, i Orbosta u Viktoriji.


U nedelju po podne, Centar za upravljanje saobraćajem upozorio je vozače koji su se ovim putem kretali prema jugu da se vrate nazad. Ranije istog dana, takođe zbog požara je na kraće bio zatvoren i deo Hjum hajveja u Golburnu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online