Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 05.02.2014.
02:27
Vesti A

Superbakterije: Za zarazu nema granica

Australijanci se u sve većem broju vraćaju iz inostranstva zaraženi "superbakterijama" otpornim na lekove, što sada navodi bolnice da pacijente visokog rizika stavljaju u izolaciju, u nastojanju da zaustave širenje smrtonosnih zaraza. Među zemljama iz kojih dolaze oboleli pacijenti nalaze se Hrvatska, Grčka, Kolumbija, Indija, Filipini i Mauricijus.

Superbakterije u Australiju su uglavnom "uvezene" iz inostranstva
 

Direktor odseka za zarazne bolesti u melburnskoj bolnici Ostin, Lindzi Grejsan kaže da su, sve donedavno, zaraze superbarkterijama bile mahom oboljenja kod pacijenata sa oslabljenim imunim sistemom koji su u životu uzimali mnogo antiobiotika. Međutim, u Ostin sada dolaze pacijenti inficirani posle boravka u inostranim bolnicama.


U tekstu za "Medicinski žurnal Australije" doktori iz Ostina izneli su da su između decembra 2011. i februara 2013. samo oni imali deset pacijenata zaraženih superbakterijama za vreme boravka u inostranstvu.

Bolnički izveštaji

Doktori kažu da australijske vlasti treba da razmotre predlog da se od bolnica traži da podnose izveštaje o slučajevima zaraze superbakterijom, "kako bi se poduzele mere prema ovoj, rastućoj pretnji na nacionalnom nivou".

U jednom slučaju, kod 66-godišnjaka operisanog u grčkoj bolnici došlo je do prskanja debelog creva zaraženog superbakterijom. Kada mu je stanje stabilizovano, prebačen je u Australiju i smešten u ovoj bolnici gde su doktori bez uspeha isprobali sve antiobiotike i na kraju morali da mu otklone crevo. U bolnici je ostao pod strogim nadzorom tri meseca. To je podrazumevalo da bude u sobi s jednim s krevetom i kupatilom samo za sebe. Soba je dnevno čišćena jakim sredstvom za dezinfekciju, medicinska oprema korišćena je samo za njega, a nikakav kontakt s njim nije smeo da bude bez maski i rukavica. Profesor Grejsan kaže da je u slučaju ovog čoveka, zdravu bakteriju koja se nalazi u ljudskim crevima zamenila je superbakterija.


Profesor Grejsan navodi da su superbakterije postale tako česte, da u njihovoj bolnici, kada se radi o pacijentima koji se vraćaju iz inostranstva, oni odmah preduzimaju mere da zaustave širenje zaraze na druge, stavljajući ih u izolaciju sve dok testovi ne pokažu drugačije.


On i njegove kolege kažu da je ubrzano širenje supebakterija postalo alarmantno. Po njima, Australija još ima sreće jer problem još nije postao endemski, ali oni takođe upozoravaju da međunarodna putovanja znače da superbakterije više nisu ograničene geografskim granicama.

Hrana i voda "krivci"

Do zaraze dolaze uzimanjem zaražene hrane ili vode u inostranstvu, kao i boravkom u zagađenim bolnicama. Kod nekih ljudi, superbakterije mogu da budu nastanjene u crevima, ali da oni ne obole, dok se kod drugih pojavi zaraza otporna na lekove.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.02.2014. 03:54
Ko pravi te superbakterije?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online