Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 12.01.2014.
15:46
Beta A

"Turska ima i evropsku, ne samo neo-otomansku sudbinu"

Sve snažnije kritike Evropske unije turskoj vladi Redžepa Erdogana zbog kršenja demokratskih institucija i autoritarnog postupanja stižu u času kad Erdogan za desetak dana treba u Briselu da se sastane s čelnicima EU.

Foto: Arhiva
 

Vodeći zvaničnici EU će mu poručiti da su jako nezadovoljni zbog odstupanja od evropskog demokratskog puta i reći da Turska ima i evropsku, a ne samo "neo-otomansku sudbinu".

Stabilna i demokratskim putem usmerena Turska, koja je kandidat za članstvo u EU, je Evropi potrebna zbog bezbednosti evropskih granica, isto kao i sigurnosti snabdevanja gasom i naftom, jer mnogi gasovodi i naftovodi u Evropu stižu preko Turske.

To su predočili mnogi izvori u EU, a Evropska komisija je ponovo oštro zamerila Erdoganu da skandal oko korupcije u njegovoj vladi, zbog čega su ostavku morala da podnesu tri ključna ministra (jednom je nađeno četiri miliona dolara u kutijama za cipele), pokušava da spreči tako što sprovodi čistku u policiji i guši ili smenjuje
tužioce i sudije koji istražuju tu korupciju i time narušava nezavisnost sudstva i pravnu državu.

Erdoganova "islamsko-konzervativna" vlada, kako se sad uobičajeno kaže, je više godina imala podršku Zapada, zahvaljujući ekonomskom napretku i izmeštanju vojske izvan bitnog političkog upliva, uz poruke Ankare da je vladajuća AKP stranka "demoislamska", da želi da pomiri "otomanski" islam i demokratiju i bude uzor zemljama na uzburkanom susednom Bliskom i Srednjem istoku i oblasti Kavkaza.

Takođe se u EU i Vašingtonu smatralo da turska "neo-otomanska" spoljna politika s ambicijom da igra bitnu ulogu i na Balkanu može biti brana prodoru ekstremističkih islamskih snaga, naročito u Bosnu, na Kosovo i Albaniju. Sad i u Evropi i u Americi smatraju da su "neo-otomanska" politika, odnosno "neoosmanizam", doživeli neuspehe, a posebno se Erdoganovoj vladi zamera izvesna saradnja i podrška islamskim ekstremistima Al-Kaide u Siriji.

U krugovima EU je agenciji Beta preneseno i veliko iznenađenje i nerazumevanje nedavne Erdoganove izjave u Prizrenu da je "Kosovo Turska, a Turska Kosovo", što je izazvalo vidno nezadovoljstvo u Beogradu.

Srpski čelnici su poručili da se sad vide "pravi ciljevi" turske vlade na Balkanu, što se nadovezalo i na ranije nerazumevanje i sumnje oko snažne podrške šefa turske diplomatije Ahmeda Davutoglua islamskoj ideologiji i geopolitici pokojnog Alije Izetbegovića u Bosni.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.01.2014. 16:35
Što slabija Turska to bolje po nas pravoslavne na Balkanu! Sve grčko što Turska drži i danas okupiranim treba vratiti Grčkoj. Samo tako je moguće ugasiti osmanizam za sva vremena. Dokle god je i jedan milimetar zemlje okupiran od Turske, osmanizam će se obnavljati. Sve su to grijesi Evrope prema južnim hrišćanima, pravoslavcima. Zato se iskreno nadam da će na Zapadu proraditi svih 200 miliona muslimana i povećati masa, jer da bi se Zapadnjak opametio i dobio saosjećaj mora da osjeti islamsku tiraniju i kolonijalizam koji nekad činio, i okupaciju koju danas čini. Nema praštanja! Nema zaborava! Svima po zasluzi!
Nedelja 12.01.2014. 15:58
Turskoj nije mesto na Balkanu! S-nã videmu cu ghine!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online