Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 01.01.2014.
11:46
Beta A

Svet slavio dolazak Nove godine čitav dan

Širom sveta dočekana je Nova godina, koja se prvo "pojavila" na južnopacifičkim ostrvima Samoa i Kiribati, da bi onda bila masovno dočekana u Sidneju, Tokiju, Pekingu, Dubaiju, Moskvi, Kijevu, Londonu, kao i u Njujorku, koji je u prvim satima 2014. godine dobio i novog gradonačelnika. Čitav dan posle Samoe, Novu godinu dočekuje Američka Samoa, iako ih deli samo 80 kilometara.

Tradicionalna slika sa njujorškog Tajms skvera u novogodišnjoj noći


 
Njujork

U Njujorku je Nova godina dočekana na Tajms skveru, na koji se, po tradiciji, u ponoć spustila velika kristalna lopta, javljaju svetski mediji. Sudija američkog Vrhovnog suda Sonja Sotomajor vodila je odbrojavanje od 60 sekundi, a kada je stigla do nule, to jest kada je Nova godina nastupila, ona je pritisnula dugme koja je oslobodila šljašteću kuglu sa 2.688 kristala.


Ova uloga obično pripada gradonačelniku Njujorka, ali upravo je u novogodišnjoj noći došlo do promene na ovoj funkciji. Sada već bivši prvi čovek najvećeg grada SAD ,Majkl Blumberg, prvi put za 12 godina nije prisustvo ceremoniji, a novi gradonačelnik Bil de Blazio položio je zakletvu u svojoj kući u Bruklinu malo posle ponoći.
 

Vatikan: Zapitajte se...

U Vatikanu, u svojoj novogodišnjoj molitvi, papa Franja je zamolio vernike da se zapitaju da li su 2013. godinu proveli ispunjavajući sopstvene interese ili pomažući drugima.

Na Tajms skveru su za Novu godinu nastupile zvezde poput Majli Sajrus, grupe Blondi i hip-hopera Meklmora.

Proslava u Njujorku je posle terorističkih napada od 11. septembra 2001. godine postala svojevrsni test izdržljivosti zato što publika, iz bezbednosti, mora da dođe u ograđeni prostor na Tajms skveru najmanje 12 sati unapred - pri čemu tamo nema ni hrane, ni toplote ni toaleta. Deo publike poneo je pelene za odrasle, a neki nisu pili nikakvo piće, niti su jeli kako bi se izborili sa nedostatkom toaleta.


London

Sa druge strane Atlantika, London je dočekao 2014. godinu mešavinom futurističkog vatrometa i tradicionalnog paljenja baklji. Ove godine su konfete, lažni sneg i drugi ukrasi, koji su padali na publiku u trenutku Nove godine, imali ukus banane, narandže i breskve i bili su jestivi.

Za doček Nove, ljudi u Londonu su mogli da jedu sve ukrase koji su padali na njih
 


Moskva

U Moskvi, glavnom gradu Rusije, Nova godina je po tradiciji dočekana na Crvenom trgu ogromnim vatrometom iznad Kremlja. Međutim, u gradu Volgogradu, u kojem je u dva uzastopna teroristička napada poginulo 34 ljudi, proslava je otkazana, pa je grad delovao avetinjski, bez ikakve pirotehnike, jer su vlasti zamolile građane da to ne rade.


Dubai

Pročitajte još:

* Ovako je Novu godinu dočekao Sidnej

U glamuroznom Dubaiju, u kojem se nalazi najviša zgrada na svetu, vlasti su odlučile da za Novu godinu upriliče najveći vatromet svih vremena, pa je nebo nad ovim gradom u Ujedinjenim Arapskim Emiratim bilo obasjano šest minuta.

Dubai "eksplodirao" za Novu godinu
 


Organizatori su obećali da će vatromet iscrtati letećeg sokola i državnu zastavu, kao i da će dočarati izlazak sunca, ali to na prvi pogled nije bilo uočljivo.


Tokio

U Tokiju, pet sveštenika je u hramu Zođođi udaralo o džinovski gong da najavi Novu godinu, a istovremeno je na Tokijskom tornju ispisana svetleća cifra 2014. U gong je udareno 108 puta.

Peking

Iznad Velikog kineskog zida, kod Pekinga i u Šangaju upriličen je ogroman vatromet. Međutim, u gradu Vuhanu, u centralnoj kineskoj provinciji Hubei, vatromet je otkazan a korišćenje pirotehnike zabranjeno kako se ne bi pogoršavao ionako opasan smog.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online