Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.09.2013.
17:40
b92.net A

Ruska pruga spaja dve Koreje?

Ruske železnice žele da izgrade prugu koja bi povezala Severnu i Južnu Koreju. Realizacija projekta, ipak, zavisi od odnosa Pjongjanga i Seula. Jedna od najzatvorenijih zemalja sveta Severna Koreja već nekoliko decenija pokušava da u svoju strogo planiranu ekonomiju uvede i strane investicije. Zajednička preduzeća za sada sa Severnom Korejom imaju njeni tradicionalni prijatelji Kina i Rusija.

Rusi rekonstruisali deo železnice u Severnoj Koreji (foto: arhiva)
 

Nedavno je Rusija završila rekonstrukciju 54 kilometara pruge na teritoriji Severne Koreje sa nadom da će jednom ovim putem roba ići i iz mnogo bogatije Južne Koreje u Rusiju i dalje u Evropu.

Ko zna šta su Rusi smislili

Rusija međutim ima mnogo veće planove od toga da vozom prevozi četiri miliona tona uglja godišnje u Severnu Koreju – cilj je da se roba i iz Južne Koreje železnicom prebacuje kroz Rusiju i dalje do Evrope umesto što ide morskim putem. Ruske železnice nadaju se da će ovo poslužiti kao pilot projekat za rekonstrukcij cele transkorejske magistrale. Međutim da li će se železnice između Severne i Južne Koreje povezati zavisi od odnosa ovih dveju zemalja koji su već decenijama komplikovani. Severna Koreja je u pokušaju da popravi svoje finansije – koje je sa polovinom BPD-a Srbije svrstavaju u najsiromašnije zemlje - probala da se otvori ka stranim investicijama. Otuda i luka i pruga koju je na 49 godina iznajmilo zajedničko preduzeće u većinskom ruskom vlasništvu.

Kada se to desi morski put od 45 dana za kargo skratiće se na dve nedelje.

Da li će se to i dogoditi ipak zavisi od odnosa dve neprijateljske države na jednom poluostrvu.

Obnovljena pruga Hasan-Radžin nalazi se u specijalnoj ekonomskoj zoni Razon gde mogu da posluju i strane firme. Prugom će ići ugalj iz Rusije.

U luci Radžin sve je spremno za proslavu završetak radova. Ruski i južnokorejski železničari radili su zajedno pet godina na obnovi pruge i luke. Zajedno su dočekali i dolazak Ruske i severnokorejske visoke delegacije, i to kompozicijom "Zaštitićemo životom vojskovođu Kim Džong Ila".

Predsednik Ruskih železnica Vladimir Jakunjin kaže da železničari žele saradnju.

"Mi verujemo u saradnju. Mi uvek radimo u cilju mira i nadamo se da će ovaj projekat doprineti ne samo miru na Korejskom poluostrvu već i razvoju dobrosusedskih mirnih odnosa naših država i država celog sveta“, poručio je on.

Sve za blagostanje države i predsednika

Ministar železničkog saobraćaja Severne Koreje Čong Il Su nada se da će rekonstruisana deonica postati "put prijateljstva koji će podstaći ekonomoske i saobraćajne veze dve države, a takođe i međunarodna saobraćajna veza koja će spajati Aziju i Evropu".

"Drugovi, danas naš narod verno ide za rukovostvom najvišeg rukovodioca naše partije i naroda Kim Džong Una i aktivno se bori za konačnu pobedu u izgradnji blagostanja države", poručio je Čong Il Su.

Severnokorejci škrti na rečima

Od građana koji su svojim prisustvom uveličavali svečanost bilo je teško dobiti ikakav odgovor na bilo koje pitanje pa i ono kakav će biti ekonomski podsticaj ovog tranzita za Severnu Koreju. Jedan od retkih koji je pristao da govori za B92 rekao je:

"Ubeđen sam da će se kroz rekontrukcije dalje razvijati prijateljstvo i saradanja Severne Koreje i Rusije. A ekonomski rast zavisi od količine tovara koji će Rusija prevoziti ovuda“

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online