Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 30.08.2013.
02:34 >> 18:57h
Beta, Srna, RTS A

Britanci i Nemci odustali, Obama sam protiv Asada

Američki predsednik Barak Obama spreman je da odobri ograničenu vojnu akciju protiv Sirije, iako je britanski parlament, svega nekoliko sati ranije, odbacio poziv za rat premijera Dejvida Kamerona. Britancima su se izgleda priključili i Nemci, jer je u toku dana nemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele odbacio mogućnost učešća te zemlje u vojnoj akciji protiv Sirije.

Želi u rat: Dejvid Kameron

Britanski parlamentarci glasali su protiv predloga Vlade za intervenciju u Siriji.

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da bi vojna intervencija u Siriji bila "legalna i opravdana" čak i bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, zbog postojanja opasnosti da režim Bašara al Asada "ponovo" upotrebi hemijsko oružje.

Kameron je poslanicima u Donjem domu britanskog parlamenta kazao da ipak postoji nesigurnost oko toga ko je kriv za napade otrovnim gasom u okolini Damaska, kao i da Britanija ne bi podržala intervenciju ako protivljenje intervenciji u SB UN bude veliko.

"Smatram da bi bilo nezamislivo nastaviti u tom pravcu ako bude postojalo preveliko protivljenje u Savetu bezbednosti", rekao je premijer Velike Britanije.

Kameron je pred poslanicima zagovarao vojnu intervenciju, podsećajući na napad hemijskim oružjem od 21. avgusta u kom je, prema podacima organizacije "Doktori bez granica", poginulo najmanje 355 osoba, a za koji pobunjenici i Zapad krive sirijski režim.

Obama ne želi da odustane od napada

Predsednik SAD Barak Obama suočio se danas sa faktorima koji bi mogli da odlože potencijalnu vojnu intervenciju u Siriji, s obzirom da oprezni parlamentarci i u Velikoj Britaniji i na domaćem terenu traže ubedljivije dokaze da je režim u Damasku odgovoran za navodni napad hemijskim oružjem.

Teška odluka: Barak Obama

Međutim, ocenjuje Asošiejted pres, ne čini se izvesnim da će neslaganja među saveznicima, prepreke koje postavlja Rusija ili skepsa u Kongresu zauzdavati Obamina ruke na duže - napad bi, naime, mogao da se desi u sledećih nekoliko dana.

Najviši zvaničnici SAD su zakazali brifing sa kongresmenima i senatorima radi predstavljanja argumentacije za tvrdnju da su sirijske trupe prošle sedmice ubile na stotine civila hemijskim oružjem u predgrađu Damaska.

Međutim, ključni dokaz je ostao pod oznakom strogo poverljivo, što znači da javnost neće videti materijal koji najuverljivije povezuje režim Bašara al Asada sa napadom, zbog kojeg su ključne zemlje Zapada počele otvoreno da pričaju o vojnoj intervenciji.

Nove prepreke kao da usporavaju formiranje međunarodne koalicije koja bi trebalo da napadne Siriju, a to važi i za dobijanje odobrenja za eventualnu samostalnu akciju SAD.

SB i dalje bez kompromisa

 

Novi sastanak pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u vezi sa krizom u Siriji, završio se, po svoj prilici, kao i prethodni - bez ikakvog pomaka ka međusobnom sporazumu. Sastanak se završio veoma brzo, posle manje od sat vremena, i ambasadori SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije i Francuske samo su izašli napolje, ne dajući izjave novinarima.

 

Britanski ambasador Mark Lajal Grant samo je smrknuto prošao kraj predstavnika sedme sile kazavši "Nemam komentara". Rusija se i dalje čvrsto protivi vojnoj akciji protiv režima u Damasku koju zagovaraju SAD, Velika Britanija i Francuska zbog navodne upotrebe hemijskog oružja u predgrađu glavnog grada Sirije.

 

Velika Britanija je sačinila nacrt rezolucije kojom bi se odobrila upotreba vojne sile protiv Sirije, ali ni jučerašnji ni današnji sastanak stalnih članica Saveta bezbednosti nije proizveo dogovor na osnovu kojeg bi se taj dokument stavio na glasanje.

 

Rusija je bila ta koja je, prema rečima jednog zapadnog diplomate, sazvala večerasnji sastanak iza zatvorenih vrata. Ruska misija pri UN odbila je da komentariše ovu informaciju.

POVEZANE VESTI

Petak 30.08.2013. 03:23
Jebi ga onda treba ukinuti UN.
Petak 30.08.2013. 08:17
Можда ипак има шансе да се Русија врати на светску сцену као супер веле-сила ? Мада, ако ћу поштено да кажем, ни сам не знам зашто, али мислим да је Иран главна кочница америма и британцима..
Petak 30.08.2013. 15:01
Kako bre sam? Gde je Saudijska Arabija,Katar,jebeni Jevreji,Turci?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online