Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 16.05.2013.
02:59
Beta A

Rusija protiv rezolucije o Siriji

Generalna skupština UN usvojila je sinoć rezoluciju koja poziva na političku tranziciju u Siriji, ali je više od 70 zemalja odbilo da glasa "za", među njima i Rusija, jer se u njoj podržava glavna opoziciona grupa u toj zemlji.

Rešenje ni na vidiku: Zemlje članice Ujedinjenih nacija podeljene oko rezolucije o Siriji
 

Agencija AP navodi da su pomenute zemlje odbile da podrže rezoluciju i zbog bojazni da bi njome mogli da upropaste nove američko-ruske napore da se okonča građanski rat u Siriji. Rezoluciju, koju su predložile arapske zemlje članice UN, podržale
su i SAD, navodeći da će ona podstaći političko rešenje sirijske krize.

Rusija, glavni sirijski saveznik, međutim, glasala je protiv, uz ocenu da je rezolucija "kontraproduktivna i neodgovorna", kao i da je jednostrana, u trenutku kada Moskva i Vašington pokušavaju da dovedu sirijsku vladu i opoziciju za pregovarački sto.

Jeremić: Moramo da zaustavimo ovu tragediju

Vuk Jeremić

Predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić rekao je 193-članoj skupštini UN da će "ono što će se dešavati u Siriji u nedeljama i mesecima koji slede duboko uticati na bezbednost celog regiona, a moguće i šire".

 

"Ako nismo sposobni da učinimo ništa da zaustavimo ovu tragediju, onda kako možemo da održimo moralni kredibilitet ove organizacije?", upitao je Jeremić.

 

On je podsetio da je tokom više od dve godine, koliko traju sukobi u Siriji, poginulo više od 80.000 ljudi, od čega najviše civila. Upozorio je, takođe, da kako raste broj mrtvih, tako raste i broj izbeglica, kojih je trenutno UNHCR registrovao milion i po, a trenutno žive u kampovima u Jordanu, Libanu, Turskoj, Iraku i šire. Još četiri miliona ljudi je interno raseljeno, prema nekim procenama.

Zamenik ruskog ambasadora u UN, Aleksandar Pankin rekao je da rezolucija "zanemaruje nelegalne akcije naoružane (sirijske) opozicije" i svaljuje svu krivicu za jako lošu situaciju samo na sirijsku vladu.

Rezolucija, koja nije pravno obavezujuća, pozdravlja uspostavljanje Sirijske nacionalne koalicije", glavne opozicione grupe, kao efektnog sagovornika, neophodnog za političku tranziciju" i primećuje "široko međunarodno priznanje" da je ta grupa legitimni predstavnik sirijskog naroda.

Ona takođe snažno osuđuje režim sirijskog predsednika Bašara el Asada zbog sve veće upotrebe teškog naoružanja i "masovnih kršenja" ljudskih prava.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.05.2013. 15:08
Kredibilitet te organizacije odavno ne postoji mali Vuče ! Znamo da ti je tamo lijepo, ali dodji sebi !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online