Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 06.05.2013.
05:24
b92.net A

Šta je potrebno za izgradnju Zvezde smrti?

U čast dana "Ratova zvezda", profesor fizike sa Univerziteta u Luizijani, Ret Alen rešio je da otkrije šta bi sve bilo potrebno da sagradimo Zvezdu smrti uz pomoć automatizovanih vozila za transport (AVT) koje je izgradila Evropska svemirska agencija.

Čuvena zvezda smrti iz "Ratova zvezda"
 

Ako je verovati njegovim saznanjima, moraćemo poprilično da pričekamo.

Sudeći po Alenu, ukoliko bi čovečanstvo masovno prešlo na "mračnu stranu“ i odlučilo da u narednih 10 godina sagradi Zvezdu smrti, bilo bi potrebno da lansiramo četiri AVT-a svake sekunde. Ukoliko bi lansirali jedan AVT mesečno, za postizanje ovog cilja bilo bi potrebno 5 milijardi godina, što bi značilo da čovečanstvo nikada ne bi dočekalo kraj izgradnje.

AVT je jedan od nekoliko brodova koji prenose teret i koji opslužuju Međunarodnu svemirsku stanicu a u stanju je da ponese 7.200 kilograma.

S obzirom na činjenicu da su postojale zapravo dve Zvezde smrti, jedna prečnika 140 a druga 160 kilometara, profesor preporučuje izgradnju manje.

On takođe razmatra materijal koji bi trebalo da bude korišćen za njenu izgradnju i siguran je da čelik ne bi bio pogodan materijal.

Iako su moderni ratni brodovi izgrađeni od čelika, to je zato što im je potrebna njegova čvrstina kako bi izdržali udare talasa, i torpeda. Zvezda smrti bi bila u svemiru tako da ne bi postojala potreba za tolikom čvrstinom koja bi se odupirala pritisku vode. Čelik bi jedino mogao da se koristi kao oplata dok bi za unutrašnjost bio pogodniji znatno manje gustine – poput ugljeničnih vlakana.

Alen takođe na osnovu matematičkih proračuna tvrdi da bi Zvezda Smrti mogla da primi i do 6.000.000.000.000 ljudi što je znatno više nego što nas sada ima na Zemlji.

Sa druge strane, studenti ekonomije sa Univerziteta Lej izračunali su koliko bi neka država morala da poseduje novca kako bi se ovaj plan sproveo u delo.

To carstvo moralo bi da raspolaže sa 852 kvadriliona (852.000.000.000.000.000) dolara kako bi obezbedilo samo dovoljne količine metala za njenu izgradnju.

Kako su došli do tog broja?

Prva Zvezda smrti imala je prečnik od 140 kilometara, a studenti su pretpostavili da je bila izgrađena od čelika i da je posedovala gustinu prosečnog bojnog broda.

Ukoliko su ove pretpostavke tačne, bilo bi potrebno 1.08 x 1015 metričkih tona čelika da se ona izgradi.Dobra vest je da na Zemlji zapravo postoji dovoljna količina čelika da se izgradi njih 2 miliona. Loše vesti?

Sudeći po dosadašnjim globalnim isporukama, bilo bi potrebno 833.315 godina da se obezbede dovoljne količine čelika. Celokupan trošak za izgradnju Zvezde smrti koštao bi više od 13.000 bruto društvenih prihoda cele planete.

Nedavno je čak bila pokrenuta i inicijativa na sajtu Bele Kuća sa ciljem da Sjedinjene Američke Države sagrade Zvezdu smrti. Međutim, Bela Kuća je vrlo brzo dala odgovor zašto to nije dobra ideja.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.05.2013. 14:43
realnije je da se opotrebi bilo koji asteroid, em 'e biti mnogo jeftije em ce posao odraditi mnogo brze .. fobos , deimos ...napr .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online