Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.03.2013.
01:47
K. Marković - Vesti A

Mumba praznik porodice

Najveća besplatna porodična manifestacija u Australiji Mumba festival, održana tokom prazničnog vikenda u Melburnu, ponovo je privukla veliki broj stanovnika i posetilaca glavnog grada Viktorije.

Gradska manifestacija, koja je održana 41 put, ponudila je za svakoga ponešto. Bilo je svega - od sportskih igara, zabavnih, kulturnih, pa do muzičkih programa namenjenih odraslima i deci.

Članovi aboridžinske zajednice


Prema proceni organizatora, oko 100.000 ljudi je tokom tropskog vikenda ispunilo gradski kej pored Jare, ali i obližnje parkove, gde su porodice uživale u besplatnim koncertima, zabavnim manifestacijama, uličnim predstavama i rok koncertima.


Kao i svake godine, dolasku Mumbe i čarima koje ona donosi, najviše su se radovali

Ovacije za akrobate

 

I pored visoke temperature koja je u ponedeljak dostizala čak 34 stepena Celzijusa, poseta Mumba paradi nije izostala. Deca i odrasli pozdravljali su učesnike parade dugim aplauzima, te zastavicama Mumba parade. Posebne ovacije dobili su akrobate i žongleri, koji su zabavljali prisutne.

mališani, za koje je bilo rezervisano čitavo šetalište pored Jare. Tamo je bio postavljen veliki luna-park ispunjen ringišpilima, vrteškama, zabavnim igrama, kioscima sa sladoledom i poslasticama.


U nedelju su održane tradicionalne akrobacije na vodi, a u večernjim satima rok koncerti i projekcije filmova na otvorenom.


Veliku pažnju privuklo je takmičenje "Čovek ptica", u kojem su se desetine učesnika oprobavale u "letenju", a koje je više ličilo na skakanje u reku radi osveženja. Deca, ali i stariji, smejali su se do suza dok su posmatrali učesnike s neobičnim maketama aviona.


U ponedeljak, hiljade građana ispunilo je centralnu gradsku ulicu Sent Kilada roud, a među njima najveći broj mališana. Oni su tamo došli nekoliko sati pred početak programa, kako bi zauzeli što bolje mesto u hladu i pratili jednočasovni program. Bilo je tu maskota iz dečjih priča i bajki, članova muzičkog orkestra australijske mornarice, školskih muzičkih bendova, horova, sportskih klubova te predstavnika 35 društvenih i etničkih grupa koji su pokazali šarolikost multikulturalizma u Viktoriji.


U paradi koja je počela od spomenika Sećanja do Birarnig Mara kod Aleksander gardena, između ostalog bili su i članovi makedonske etničke zajednice Melburna.
Ovogodišnji Mumba festival imao je radnu temu Melburn je kreativan, pa se pod tim geslom u gradu održao veliki broj manifestacija.

"Čovek ptica" preleteo 17 metara

 

Majkl Pol iz Karum Daunsa pobednik je ovogodišnjeg takmičenja "Čovek ptica". Uz pomoć kompjuterskog programa i punih 40 sati rada uspeo je da dizajnira "krila", te i ove godine osvoji prvu nagradu. Specijalnim krilima izrađenim od aluminijuma i stiropora uspeo je da preleti 17 metara, a zatim padne u reku.
Osvojenu nagradu od 4.600 dolara, Majk Pol je poklonio za istraživanje i lečenje multipleskleroze. Gotovo svi učesnici takmičenja "Čovek ptica", sakupljali su novac za humanitarne projekte. Zanimljivo takmičenje započelo je još pre 20 godina i redovno privlači pažnju posetilaca.

 

 

Spasioci na čelu kolone

 

Ove godine, Mumba parada je bila posvećena volonterima i dobrovoljcima spasilačkih službi u Viktoriji, kojima je pripala posebna čast da budu na čelu duge kolone. Gradonačelnik Melburna Robert Dojl javno je pohvalio napore zaposlenih u spasilačkim službama u sprečavanju i gašenju velikog broja požara i spasavanja života ljudi, zbog čega im je ove godine data čast da predvode paradu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online